Web aplikacija koja spašava živote: Daruj krv/Trebam krv

Date:

Volonterski tim kojeg čine Nesiba Spahić i Muharem Šehić iz Gračanice, te Almir Selimović iz Živinica, kreirali su i pokrenuli web platformu Daruj krv/Trebam krv, s ciljem da se omogući što brži pronalazak potencijalnih darivaoca krvi onima koji hitno trebaju krv da bi spasili svoje živote ili živote svojih najmilijih.

Za postizanje ovog cilja potrebno je prethodno omogućiti dobrovoljnim darivaocima da se registruju u Bazu potencijalnih darivaoca – Daruj krv.

Platforma je bazirana na dvije esencijalne funkcionalnosti:  Registrovanje potencijalnih darivaoca – DARUJ KRV  i Pretraga registrovanih darivaoca po različitim kriterijima – TREBAM KRV.

Implementacija projekta Daruj krv/Trebam krv je zahtijevala angažman programerskog tima, koji je u konačnici trebao pružiti što jasniju i jednostavniju sliku korisnicima aplikacije.

– Koliko ste se puta našli u situaciji da čitate po socijalnim mrežama kako je nekome hitno potrebna krv. Upravo je slična situacija probudila u meni ideju o realizovanju ovakve platforme. Prije tri godine sam na socijalnim mrežama ugledao apel sugrađanina. Njemu je bila hitno potrebna određena doza krvi. Krvna grupa je odgovarala mojoj krvnoj grupi. Međutim, apel je objavljen dva dana prije nego što sam ja ugledao. Tada sam shvatio da mora postojati negdje kontakt informacije osoba koje su spremne pružiti pomoć darivanjem krvi u bilo koje doba. Upravo se iz tih razloga i javila ideja o kreiranju web platforme koja će omogućiti što brži kontakt potencijalnih darivaoca te na taj način spasiti i nečiji život. Tada da su me mogli kontaktirati sigurno bih se odazvao – izjavio je Muharem Šehić, autor ove ideje.

Ideja je predstavljena na lokalnoj radio stanici (Radio Gračanica) te je ubrzo urađen i prototip aplikacije na osnovu kojeg se vidjelo veliko interesovanje javnosti.

Ideja se svidjela i Nesibi i Almiru koji su odmah izrazili želju da budu dio ove priče.

– Prepoznao sam da ideja ima određeni potencijal te mi se dopalo što je humanitarnog karaktera. Pretpostavio sam da bi mogla biti od koristi ljudima i odlučio sam dati svoj doprinos. Obzirom da smo imali određena znanja iz oblasti, znali smo tok same implementacije i šta nam je potrebno da bi se ovaj projekat realizovao. Kada je u pitanju tehnički dio implementacije, ovo ne predstavlja kompleksnu aplikaciju. Ona zapravo omogućava upis – registraciju darivaoca, i čitanje – pretraživanje darivaoca. Također, da biste izvršili pretragu darivaoca, potrebno je izvršiti verifikaciju sa kodom koji dobijete SMS porukom. Na taj način smo pokušali spriječiti bilo kakvu zloupotrebu podataka – kazao je  Selimović.

Nesiba Spahić je ocijenila da aplikacija ima veliki značaj za one koji su u potrebi za najvrijednijom tekućinom, te da će aplikacija prvenstveno njima olakšati traženje davaoca krvi. Dodatna vrijednost je što će predstavljati i olakšicu zdravstvenom sistemu, koji će imati vise dobrovoljnih davaoca krvi.

 – Moram priznati da smo bili i više nego pozitivno iznenađeni kakav je odjek ovaj projekat imao. Prije svega, ispunila se svrha zbog čega je i napravljen ovaj projekat tj. da omogući onima koji su u potrazi za krvi da što lakše pronađu davaoce iste. Ovaj projekat je ujedno i poruka mladima da svojim idejama i trudom mogu da doprinesu i ojačaju našu zajednicu – kazala je Spahić.  

Aplikacija svaki dan bilježi rast registrovanih članova, što govori o njenoj svrsishodnosti, a moguće joj je pristupiti putem ovog linka.

Uspostavljena je potrebna saradnja sa nadležnim institucijama, a autori očekuju i posebnu podršku Crvenog križa da kroz svoje dobrovoljne akcije darivanja krvi promoviše ovu aplikaciju i predloži darivaocima da se registruju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related