Web-portal Islamske zajednice obilježava 20 godina postojanja

Date:

Web-portal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine obilježava 20. godišnjicu od oficijelnog pokretanja i puštanja u rad i danas predstavlja portal koji dnevno bilježi između 20 i 30 hiljada pregleda.

U februaru 2000. godine, u eri dialup-a i začetaka interneta u našoj zemlji, kada većina današnjih mainstream portala našeg podneblja još nije postojala, grupa entuzijasta je pokrenula i pustila u rad web-portal Rijaseta na domeni Rijaset.net.

Kako ističe Suad Pašić, tadašnji webmaster, na ovom projektu je zajedno sa Tarikom Jesenkovićem radio još i ranije, 1998. godine u eksperimentalnoj fazi.

U ovom periodu na portalu su objavljivani sadržaji Muslimanske informativne novinske agencije – MINA, te prilozi iz Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

Do prvog ozbiljnijeg pristupa dolazi 2006. godine, kada web-portal prelazi na domenu Rijaset.ba, ime koje će u narednom periodu postati prepoznatljiv komunikacijski brend Islamske zajednice. Uz redizajn, bez značajnijih konceptualnih izmjena u odnosu na raniji period, web-portal dobio je i urednika, a na ovu poziciju od 1. septembra 2006. godine imenovan je Ekrem Tucaković.

Prva velika i značajnija nadogradnja koncepta dešava se 2008. godine kada tadašnji Rijaset.ba uz postojeće sadržaje dobija i značajnije karakteristike jednog news-portala. I

zvršeno je temeljito vizuelno i sadržajno redizajniranje. U ovoj fazi su tako objavljivani tekstovi raznolikog, sadržajnog, tematskog i povremeno polemičkog vjerskog i društvenog karaktera. Tada također zaživljava i počinje sa radom i danas najposjećeniji segment “Pitanja i odgovori”, koji je do tog perioda bio isključivo objavljivan u IIN Preporod.

Web-portal 2008. godine dobija i verziju na engleskom jeziku, koja je danas dostupna na adresi english.islamskazajednica.ba. Po prvi put u svojoj historiji Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini dobila je jednu sažetu i cjelovitu prezentaciju i promociju na engleskom jeziku. Ovo je nesumnjivo bio važan iskorak u pravcu kvalitetne internacionalne prezentacije i afirmacije Islamske zajednice u BiH, islamskih vrijednosti i autoriteta, bosanske kulture i tradicije.

U skladu s potrebama 2012. godine, dolazi do redizajna bez značajnijih izmjena u sadržajnom konceptu. Početkom 2015. godine održavanje web-portala preuzima dotadašnji web-administrator Armin Čaušević.

Zajedno sa usvajanjem novog logotipa Islamske zajednice, 2016. godin, web-portal sa Rijaset.ba prelazi domenu Islamskazajednica.ba. Tada dolazi do promjene vizuelnog identiteta i sadržajnog koncepta. Kada je riječ o tehničkom aspektu, novi portal je u potpunosti prilagođen svim platformama za pristup internetu (računar, mobitel i tablet).

U konceptulanom smislu, web-portal sa osnivanjem Media centra Islamske zajednice i pokretanjem portala Preporod.info prerasta u službeno glasilo Islamske zajednice, odnosno Rijaseta čijom uređivačkom politikom rukovodi Kancelarija reisu-l-uleme.

Na novom portalu su tako na jednom mjestu sakupljene važnije informacije vezane za rad Islamske zajednice i njenih ustanova kao i servisne informacije vjernicima.

Novi iskorak je napravljen 2019. godine puštanjem u rad službene Android aplikacije Islamske zajednice. Istodobno, urađeno je i blago osvježenje izgleda web-portala.

Danas web-portal Islamske zajednice bilježi kontinuiran porast broja posjeta, a samo u 2019. godini  zabilježena je posjeta više od 2.1 milion korisnika.

(islamskazajednica.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related