WHO-a: Tamo gdje se poštuju mjere, broj zaraženih od COVID-19 se smanjuje

Date:

Pandemija korona virusa „nastavlja da se ubrzava“, s udvostručenim brojem slučajeva tokom proteklih šest sedmica, izjavio je u ponedjeljak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da je skoro 16 miliona slučajeva zaraze sada prijavljeno agenciji UN-a za javno zdravstvo, uz više od 640.000 preminulih širom svijeta.

Naveo je neke faktore koji su se dokazali uspješnim u nekim zemljama, kao što su političko čelništvo, obrazovanje, testiranje, higijena i mjere fizičkog distanciranja, prenosi AP.

– Gdje se preporučene mjere poštuju brojevi slučajeva zaraze opadaju, gdje se ne poštuju, brojevi rastu – upozorio je Ghebreyesus. 

Tedros će u četvrtak sazvati komisiju za vanredne situacije WHO, u proceduralnom potezu šest mjeseci nakon što je ta agencija proglasila vnrednu situaciju na polju javnog zdravstva na međunarodnom nivou 30. januara nakon što se pojavila pandemija korona virusa. Komisija će mu dati savjete o borbi protiv pandemije.

– COVID-19 je promijenio naš svijet. Okupio je ljude, zajednice i narode – i razdvojio ih je – izjavio je on novinarima u sjedištu WHO u Ženevi.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related