WHO apeluje na humanitarnu pauzu u izraelskom bombardovanju Gaze

Date:

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četvrtak su pozvali na humanitarnu pauzu u izraelskom bombardovanju Gaze kako bi se omogućio pristup pomoći dok se zdravstveni sistem u palestinskoj enklavi suočava s kritičnim nestašicama.

– Zatvaranje ulaznih i izlaznih tačaka za pacijente i timove s humanitarnom pomoći i teška ograničenja na ulazak medicinskih potrepština pojačavaju krizu javnog zdravstva – izjavio regionalni direktor WHO Ahmed Al-Mandhari na brifingu za novinare.

– Ozbiljnost povreda izazvala je dodatni pritisak na ionako preopterećeni zdravstveni sistem koji se suočava s ogromnim nestašicama esencijalnih lijekova i potrepština dok se također bori protiv pandemije COVID-19 – kazao je.

Konvoj Ujedinjenih nacija s humanitarnom pomoći, uključujući 10.000 Sinopharm vakcina protiv koronavirusa za Gazu i koji bi također izveo ranjene ljude bio je spreman da uđe uskoro čim dobije pristup, izjavio je čelnik WHO za Zapadnu obalu i Pojas Gaze Rik Peeperkorn.

– Dok se ne dogovori primirje, sve strane u sukobu moraju pristati na humanitarnu pauzu kako bi osigurale pristup za ulazak i izlazak iz Gaze – kazao je Peeperkorn.

Otkako su borbe izbile 10. maja, zdravstveni zvaničnici u Gazi tvrde da je 230 Palestinaca, među kojima 65 djece i 39 žena, ubijeno i više od 1.700 je ranjeno i zračnim i artiljerijskim bombardovanjima, prenosi Reuters.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related