WHO: Delta varijanta virusa korona otkrivena u oko 100 država

Date:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je Delta varijanta koronavirusa (COVID-19), koja je prvi put otkrivena u Indiji, zabilježena u blizu 100 država i regija.

Kako navodi Kineska globalna televizijska mreža (CGTN), generalni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da je varijanta Delta, za koju je utvrđeno da se prenosi mnogo brže, registrovana u najmanje 98 zemalja, prenosi AA.

Naglasio je da se ova varijanta virusa brzo širi u zemljama u kojima je stopa vakcinacije niska ali i visoka.

Ghebreyesus je još kazao da je Delta varijanta “opasna” i da se nastavlja razvijati i mutirati.

Visokozarazna Delta varijanta koronavirusa širi se svijetom, a zbog nje sve je više i ponovnih zatvaranja, poput onog u Portugalu.

Naučni savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci upravo je Delta soj okarakterizirao kao “najveću prijetnju istrebljenju Covida-19”.

Prvi put identificirana u Indiji, Delta varijanta sada čini više od 25 posto Covid slučajeva u SAD-u, i na putu je da postane dominantni soj, pokazuju podaci Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Prema nekim istraživanjima Delta varijanta, službeno vođena kao B.1.617.2, najzarazanija je trenutna varijanta koronavirusa, prema podacima iz Velike Britanije. Radi se o 40 do 60 posto većoj zaraznosti od alfa soja, prvotno identificiranog na ovom području.

Delta varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u EU-u do kraja augusta, ocijenio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

WHO za Evropu očekuje da ta varijanta postane dominantna na Starom kontinentu do augusta.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related