WHO: Imunizacija djece nije visoki prioritet

Date:

Najviši stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za vakcine kaže da imunizacija djece protiv korona virusa “nije visoki prioritet” s obzirom na izuzetno ograničenu globalnu zalihu vakcina.

Doktorica Kate O’Brien kaže da vakcinacija djece “nije prioritet iz perspektive WHO”, čak iako sve veći broj bogatih zemalja odobrava vakcine protiv COVID-19 za tinejdžere i djecu, javlja AP.

O’Brien kaže da, pošto djeca obično nisu u opasnosti da teško obole ili umru od COVID-19, njihova vakcinacija tokom pandemije uglavnom je usmjerena na zaustavljanje prenosa, umjesto na zaštitu od bolesti.

Kanada, SAD i Evropska unija nedavno su odobrile neke vakcine protiv COVID-19 za djecu od 12 do 15 godina kada se približavaju svojim ciljevima vakcinacije za odrasle.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus ranije je pozvao bogate zemlje da svoje vakcine protiv COVID-19 doniraju siromašnim zemljama, umjesto da imuniziraju svoje adolescente i djecu. Manje od jedan posto COVID-19 vakcina dat je u siromašnim zemljama.

O’Brien kaže da nije potrebno vakcinisati djecu prije nego što ih pošalju nazad u školu ako su odrasli u kontaktu s njima bili imunizirani.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related