WHO: Korona virus voli sve vremenske uvjete

Date:

Novi koronavirus nije sezonski niti se pojavljuje u valovima, kazali su u utorak iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Margaret Harris, glasnogovornica WHO-a, na virtuelnoj konferenciji za medije u Ženevi kazala je da virus COVID-19 voli sve vremenske prilike za razliku od gripa, iako mnogi misle da se radi o sezonskoj pojavi, prenose agencije.

– Respiratorni virusi u prošlosti imali su tendenciju da se manifestuju u različitim sezonskim valovima. Ovaj virus se ponaša dosta drugačije. Ovo je ipak virus kojeg moramo biti svjesni. On uči o nama dok i mi učimo o njemu – rekla je Harris.

Naglasila je također kako svi ljudi trebaju dati svoj doprinos kako bi se smanjilo i zaustavilo širenje virusa.

– Ali ono što ovaj virus posebno voli je prelazak s jedne osobe na drugu kada smo u bliskom kontaktu, zato mu ne smijemo ostaviti takvu mogućnost – dodala je.

Prvi val virusa

Na pitanje novinara o drugom valu globalne pandemije, Harris je kazala da smo još uvijek u prvom valu virusa.

– To će biti jedan veliki val. Kretat će se malo gore, malo dolje. Sada je najbolje da ga suzbijemo i pretvorimo u nešto što nam je pod nogama. Ali u ovom trenutku, prvi, drugi, treći val, te stvari zapravo nemaju smisla – kazala je.

Naglasila je također da je pandemija i dalje ogromna i ozbiljna i da je stoga potrebno poštovati mjere i preporuke nadležnih ustanova.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, od gotovo 16,5 miliona slučajeva zaraze širom svijeta, samo u SAD-u 28. jula registrovano je više od 4,29 miliona te 148.056 smrtnih slučajeva.

Harris je istakla kako je posljednjih nekoliko sedmica zabilježen porast broja zaraženih u još nekim zemljama.

– Također vidimo veliku epidemiju i u vrlo toplim ekvatorijalnim zemljama poput Filipina – rekla je glasnogovornica WHO-a, napominjući da ono što utiče na prenošenje COVID-19 su masovna okupljanja.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related