WHO: Mora se postaviti novi standard za pristup vakcinama

S trenutnim razvojem vakcina, svjetlost na kraju tunela COVID-19 postaje sve jača, rekao je Tedros Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ghebreyesus, koji je govorio na webinaru o koronavirusu u Ženevi, dao je optimističnu procjenu razvoja vakcina nakon što su nedavni podaci pokazali da je u posljednje četiri sedmice zabilježeno više slučajeva COVID-19 nego u prvih šest mjeseci pandemije.

U isto vrijeme upozorio je da “hitnost s kojom su vakcine razvijene mora odgovarati istom hitnosti kako bi se pravedno rasporedile“.

-Sa najnovijim pozitivnim vijestima o ispitivanjima vakcina, svjetlost na kraju ovog dugog, mračnog tunela postaje sve svjetlija. Sada postoji stvarna nada da će vakcine, u kombinaciji s drugim provjerenim metodama i mjerama javnog zdravstva, pomoći u zaustavljanju pandemije- rekao je Ghebreyesus, prenosi Anadolija.

Naglasio je da nijedna vakcina u istoriji nije razvijena tako brzo kao sada.

-Naučna zajednica ima novi standard za razvoj vakcina. Sada međunarodna zajednica mora postaviti novi standard za pristup vakcinama- smatra prvi čovjek WHO-a.

(Preporod.info)