WHO: Nadamo se da će epidemija biti okončana za manje od dvije godine

Date:

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je na konferenciji za novinare, održanoj putem videokonferencije u sjedištu WHO-a u Ženevi, govorio o prognozama u vezi epidemije korona-virusa.

Tom prilikom je uporedio špansku gripu koja se desila prije 100 godina sa novom vrstom korona-virusa, te uz analizu prednosti i nedostataka savremenog svijeta ukazao na mogući scenario.

– Imamo nedostatke poput globalizacije, blizine i povezanosti. Ali imamo prednost poput napredne tehnologije. Stoga se nadamo da ćemo ovu epidemiju završiti za manje od dvije godine – poručio je.

Prilikom govora o mogućem trajanju epidemije, osvrnuo se i na značaj vakcine, naglasivši kako je uz vakcinaciju jednako važna svakodnevna pažnja ljudi i čuvanje zdravlja, javlja Anadolija.

– Vakcina će biti vitalno sredstvo i nadamo se da će biti dostupna što je prije moguće. Međutim, nema garancije da ćemo imati vakcinu, pa čak i ako budemo imali, ona neće sama završiti ovu epidemiju. Svi moramo naučiti kontrolirati i upravljati ovim virusom pomoću alata koji trenutno imamo. Moramo napraviti potrebne procedure u svom svakodnevnom životu kako bismo sačuvali sebe i druge – rekao je Ghebreyesus.

Na ovoj konferenciji je, tokom predstavljanja statističkih podataka kazao da je da je broj slučajeva zaraze COVID-19 u svijetu premašio 22 miliona, a da je istovremeno od bolesti umrlo više od 780.000 ljudi.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related