WHO: Naredne sedmice cifra od 10 miliona zaraženih

Date:

Više od 9,1 milion slučajeva COVID-19 sada je prijavljeno Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), uz više od 470.000 preminulih. U prvom mjesecu epidemije, manje od 10.000 slučajeva prijavljeno je WHO-u. U posljednjem mjesecu prijavljeno je skoro četiri miliona slučajeva – izjavio je u srijedu na brifingu za novinare u sjedištu WHO-a u Ženevi generalni direktor UN-ove zdravstvene agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Očekujemo da ćemo dostići cifru od ukupno 10 miliona zaraženih u narednoj sedmici. To je gorak podsjetnik da, čak i dok nastavljamo s istraživanjima na vakcini i terapeutskim metodama, mi imamo odgovornost da hitno učinimo sve što je u našoj moći sa sredstvima koje posjedujemo kako bismo suzbili transmisiju i spasili živote. Jedan od najefikasnijih načina spašavanja života je pružanje kisika onima kojima je hitno potreban. Nekoliko je izvještaja koji ukazuju na ključnu ulogu snabdijevanja kisikom – izjavio je Thedros.

Ograničavanje hadža nije jednostavna odluka

Thedros je kazao da, dok neke zemlje počinju da otvaraju svoja društva i ekonomije, pitanje kako osigurati sve veća okupljanja ljudi postaje sve značajnije. To je posebno značajno za jedno od najvećih masovnih okupljanja u svijetu – hodočašće hadža.

Vlada Kraljevine Saudijske Arabije objavila je da će se hadž u ovoj godini obaviti uz limitirani broj hodočasnika raznih nacionalnosti koji žive u kraljevstvu. Ta odluka je donesena u skladu sa smjernicama WHO-a na zaštiti sigurnosti hodočasnika i minimiziranja transmisije zaraze.

– To nije bila jednostavna odluka, i mi također uviđamo da je ona veliko razočarenje za muslimane koji su se nadali da će obaviti hodočašće u ovoj godini. To je još jedan primjer teških odluka koje sve zemlje moraju donositi kako bi stavile zdravlje iznad svega – kazao je čelnik WHO-a.

Jedna od vodećih eksperata WHO-a der Maria Kerkove izjavila je da UN-ova agencija za javno zdravstvo sarađuje s istražiteljima širom svijeta, među kojima i brojnim stručnjacima na tehničkim detaljima, uključujući razvijanje vakcine protiv COVID-19.

Vodeći epidemiolog WHO-a dr. Michael Ryan istaknuo je da WHO ima sredstva da suzbije transmisiju, i izrazio nadu da će biti razvijena efikasna vakcina, ali da WHO još ne može računati na to.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related