WHO: Oboren rekord novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou

Date:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je kako je jučer došlo do rekordnog povećanja broja novozaraženih koronavirusom koje je bilo veće od 183.000 te da je virus i dalje smrtonosan.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi je putem videolinka održao konferenciju za medije.

 – Gotovo svaki dan dolazimo do novog i zastrašujućeg rekorda – rekao je on.

Dodao je kako je WHO-u jučer na globalnom nivou prijavljeno više od 183.000 slučajeva koronavirusa te da je to do sad najveća brojka na dnevnom nivou.

Ghebreyesus je dodao kako je WHO-u do sad prijavljeno više od 8,8 miliona slučajeva zaraze i više od 465.000 smrtnih slučajeva koji se povezuju s infekcijom.

– U pojedinim zemljama dolazi do brzog rasta broja zaraženih i umrlih – pojasnio je on.

Podsjetio je i kako su pojedine zemlje nakon uspješnog stavljanja virusa pod kontrolu, ukinule određene zabrane te da su ponovo pokrenuli ekonomiju.

– Sve zemlje se suočavaju s osjetljivim balansom između zaštite svojih ljudi i minimiziranja društvene i ekonomske štete. Nije u pitanju izbor između života i sredstava za život. Zemlje mogu uraditi oboje – rekao je Ghebreyesus. 

Novinar AA upitao je za izjave pojedinih naučnika o mogućem slabljenju virusa.

Maria Van Kerkhove, vođa tima za borbu protiv COVID-19, odgovorila je kako naučnici istražuju da li ima promjena na virusu.

– Treba istaći da je ovaj virus vrlo smrtonosan. Kada ima mogućnost da zarazi ljude, može usmrtiti ljude. Tako moramo se pobrinuti da svi tretiramo ovaj virus veoma ozbiljno i pobrinuti se da uradimo sve što možemo da spriječimo infekciju – rekla je ona. 

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related