WHO: Oboren rekord novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je kako je jučer došlo do rekordnog povećanja broja novozaraženih koronavirusom koje je bilo veće od 183.000 te da je virus i dalje smrtonosan.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi je putem videolinka održao konferenciju za medije.

 – Gotovo svaki dan dolazimo do novog i zastrašujućeg rekorda – rekao je on.

Dodao je kako je WHO-u jučer na globalnom nivou prijavljeno više od 183.000 slučajeva koronavirusa te da je to do sad najveća brojka na dnevnom nivou.

Ghebreyesus je dodao kako je WHO-u do sad prijavljeno više od 8,8 miliona slučajeva zaraze i više od 465.000 smrtnih slučajeva koji se povezuju s infekcijom.

– U pojedinim zemljama dolazi do brzog rasta broja zaraženih i umrlih – pojasnio je on.

Podsjetio je i kako su pojedine zemlje nakon uspješnog stavljanja virusa pod kontrolu, ukinule određene zabrane te da su ponovo pokrenuli ekonomiju.

– Sve zemlje se suočavaju s osjetljivim balansom između zaštite svojih ljudi i minimiziranja društvene i ekonomske štete. Nije u pitanju izbor između života i sredstava za život. Zemlje mogu uraditi oboje – rekao je Ghebreyesus. 

Novinar AA upitao je za izjave pojedinih naučnika o mogućem slabljenju virusa.

Maria Van Kerkhove, vođa tima za borbu protiv COVID-19, odgovorila je kako naučnici istražuju da li ima promjena na virusu.

– Treba istaći da je ovaj virus vrlo smrtonosan. Kada ima mogućnost da zarazi ljude, može usmrtiti ljude. Tako moramo se pobrinuti da svi tretiramo ovaj virus veoma ozbiljno i pobrinuti se da uradimo sve što možemo da spriječimo infekciju – rekla je ona. 

(Anadolija)