WHO odobrava produženje intervala između dvije doze Covid vakcine

Date:

 Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izdali su preporuke u kojima se kaže da se interval između primjene dvije doze vakcine Pfizer-BioNTech može produžiti do šest sedmica.

Svjetska strateška savjetodavna grupa stručnjaka za imunizaciju, poznata kao SAGE, u petak je službeno objavila smjernice navodeći da se preporučuje interval od 21 do 28 dana između prve i druge doze, prenio je AP.

Ali, UN-ova zdravstvena agencija također je primijetila da se “određeni broj zemalja suočava sa izuzetnim okolnostima ograničenja opskrbe vakcinama u kombinaciji s velikim opterećenjem pacijentima u bolnicama”, a neke su odgodu primjene drugih doza smatrale načinom da povećaju broj ljudi koji su u početku imunizirani.

WHO navodi da bi se ovaj “pragmatični pristup” mogao smatrati odgovorom na “izuzetne epidemiološke okolnosti”. Rečeno je da zemlje koje žele produžiti interval trebaju osigurati da vakcinisani pacijenti još uvijek imaju pristup drugoj dozi.

– Trenutno je preporuka WHO da se interval između doza može produžiti na 42 dana, šest sedmica, na osnovu trenutno dostupnih podataka kliničkih ispitivanja – navodi WHO, dodajući da “ukoliko dodatni podaci postanu dostupni u dužim intervalima između doza, razmotrit će se revizija ove preporuke.”

WHO također navodi da još nisu dostupni podaci o zamjenjivosti vakcina Pfizer-BioNTech drugim vakcinama protiv COVID-19. Također su naglasili da postoji nedostatak dokaza o tome smanjuje li vakcinacija rizik od prenošenja virusa na druge ljude.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related