WHO odobrio hitnu upotrebu anticovid vakcine Johnson & Johnson

0
17

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je širom svijeta implementirano više od 335 miliona doza vakcina protiv korona virusa i da nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj povezan s vakcinacijom, a da je danas odobrena i hitna upotreba anticovid vakcine Johnson & Johnson.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi je izjavio kako su u toj organizaciji svjesni činjenice da su neke zemlje suspendirale upotrebu vakcina AstraZeneca/Oxford protiv COVID-19 te je dodao kako traju ispitivanja u tom slučaju.

Ističući kako od 335 miliona doza vakcina koje su date nije preminula niti jedna osoba u svijetu, Ghebreyesus je kazao kako je korona virus od početka pandemije usmrtio najmanje 2,6 miliona ljudi.

– Kašnjenje u brzoj i ravnopravnoj distribuciji vakcina će dovesti do toga da ljudi još više umiru – upozorio je Ghebreyesus.

On je saopćio da je danas odobrena hitna upotreba i vakcine Johnson & Johnson, što je četvrta vakcina koju je odobrio WHO od početka pandemije. To će pak biti prva vakcina koja će se davati u jednoj dozi.

Ranije je WHO odobrio hitnu upotrebu vakcina koje proizvode kompanije Pfizer/BioNTech, AstraZeneca-SK Bio i Serum institut Indije.

On je kazao da će i novoodobrena vakcina kompanije Johnson & Johnson biti uvrštena u globalni program distribucije COVAX i da je za te potrebe već naručeno 500 miliona doza.

– U okviru COVAX programa smo poslali 29 miliona doza vakcina u 38 zemalja. U ukupno 144 zemlje je iskorišteno 335 miliona doza vakcina, a 76 posto tih vakcina je završilo u svega deset država – kazao je Ghebreyesus.

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesus smatra da je neravnomjerna i nepravedna distribucija anticovid vakcina i dalje najveća prepreka za okončanje pandemije i oporavak svijeta.

On je pozvao države da doniraju sredstva za program The ACT Accelerator, u okviru kojeg je i COVAX jer je za to do sada obećano 11 milijardi i nedostaje još 22,1 milijarda dolara, prenosi Anadolija.

(Preporod.info)