WHO: Omikron se širi brže od delta varijante koronavirusa

Date:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je upozorila da se omikron varijanta koronavirusa širi znatno brže od delta varijante..

Iz WHO-a je saopšteno da dokazi pokazuju da omikron ima značajnu prednost u širenju u odnosu na delta varijantu.

– Širi se znatno brže od delta varijante u zemljama s dokumentovanim prenosom u zajednici –  saopšteno je iz WHO.

Prema njihovim podacima u Južnoafričkoj Republici, posebno u pokrajini Gauteng, koja obuhvata i Johannesburg širenje virusa je usporeno.

– I dalje je nejasno da li do brzog rasta broja slučajeva omikrona dolazi zato što ova varijanta može izbjeći postojeći imunitet ili zbog povećane prenosivosti ili kombinacije ta dva faktora – naveli su iz WHO-a.

WHO je prvi put označio omikron “varijantom zabrinutosti” 26. novembra.

Do 22. decembra, omikron je identifikovan u 110 zemalja.

– Prvi podaci iz Južnoafričke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva i Danske ukazuju na smanjeni rizik od hospitalizacije zbog varijante omikron u poređenju s deltom – navode iz WHO i dodaju da je za shvatanje ozbiljnosti ove varijante potrebno više podataka, odnosno podaci o korištenju kiseonika, respiratora i smrtnim slučajevima.

– Još je nejasno u kojoj se mjeri uočeno smanjenje rizika od hospitalizacije može pripisati imunitetu od prethodnih infekcija ili vakcinacije i u kojoj mjeri omikron može biti manje virulentan – dodaju iz WHO-a.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related