WHO pozdravio rezultate ispitivanja vakcine na Univerzitetu Oxford

Date:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je u ponedjeljak napredak u ispitivanju vakcina na COVID-19, izdvojivši grupu naučnika sa Univerziteta Oxford, napominjući da će sljedeći potez morati biti veća ispitivanja u stvarnom svijetu.

– Dobra vijest. Mislim, efikasno, imamo 23 kandidata vakcine za COVID-19 u kliničkom razvoju. Od danas imamo i jednu vakcinu kandidata za koju su dostupni klinički podaci – rekao je doktor Mike Ryan, izvršni direktor programa za vanredne situacije WHO-a.

Medicinski časopis The Lancet danas je izvijestio da je vakcina protiv koronavirusa razvijena na Univerzitetu Oxford sigurna i da proizvodi pozitivnu imunološku reakciju. U ispitivanjima u ranoj fazi razvijanja vakcine učestvovalo je 1.077 ljudi, a rezultati su pokazali da su učesnici proizveli antitijela i bijela krvna zrnca koja se mogu boriti protiv koronavirusa.

Ryan je rekao da u kliničkom razvoju postoje do sada tri vakcine “u recenziranim časopisima“ i jedan Pfizerov proizvod za koji su podaci bili dostupni prije objavljivanja.

– Dakle, sjajno je vidjeti podatke koji dolaze kroz recenzirane časopise. Pozdravljamo studiju i čestitamo kolegama sa Instituta Jenner na Univerzitetu Oxford i grupi za vakcinu iz Oxforda, kao i našim kolegama iz AstraZeneca zbog dobijanja ovih podataka – naveo je Ryan i rekao da je vakcina spomenuta u časopisu The Lancet kod ljudi na kojima je testirana generirala neutralizirajuće antitijelo.

– I kod vrlo malog broja ispitanika kojima je data povećana doza, ti su rezultati još veći. Međutim, predstoji još dug put – istakao je Ryan i dodao da se radi o studijama prve faze. – Sada se moramo uključiti u veća ispitivanja u stvarnom svijetu. Ali, dobro je vidjeti više podataka i više proizvoda koji prolaze ovu veoma važnu fazu otkrivanja vakcine i čestitamo našim kolegama na postignutom napretku.

(Anadolija) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related