WHO traži od svijeta da ne posustane u borbi protiv koronavirusa

Date:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je zatražila od zemalja u svijetu da insistiraju na naporima suzbijanja novog koronavirusa, naglašavajući da se globalna pandemija pogoršava i da još nije nije dostigla vrhunac u centralnoj Americi.

– Više od šest mjeseci od izbijanja pandemije, ovo nije vrijeme za bilo koju zemlju da skine stopalo s pedale – izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na online brifingu.

Vodeći ekspert UN-ove zdravstvene agencije za vanredne situacije, dr. Mike Ryan, izjavio je da je broj zaraza u centralnoameričkim zemljama još u porastu.

– Mislim da je ovo vrijeme za veliku brigu – kazao je on, pozivajući na snažnije čelništvo vlada i međunarodnu podršku toj regiji.

Maria van Kerkhove, vodeći epidemiolog WHO, izjavila je na brifingu da je „“sveobuhvatni pristup“ od suštinskog značaja u Južnoj Americi.

Ryan je kako je sada potrebno fokusirati se na prevenciju drugih vrhunaca COVID-19,  respiratorne bolesti izazvane koronavirusom koja je zarazila više od sedam miliona ljudi i odnijela je više od 400.000. života

– Ovo je daleko od kraja – izjavila je van Kerkhove, prenosi Reeuters.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related