WHO u Kinu šalje tim stručnjaka da istraže kako se pojavio COVID-19

0
117

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u Kinu će poslati delegaciju radi istraživanja o tome gdje se prvi put pojavio novi tip koronavirusa i kako je prešao sa životinja na čovjeka.

Član delegacije koja će biti poslana u Kinu i stručnjak njemačkog Instituta Robert Koch biolog Fabian Leendertz u razgovoru za novinsku agenciju Associated Press kazao je kako je cilj slanja tima u Kinu prikupiti podatke kako bi se što bolje pripremili pred mogućim pandemijama u budućnosti.

Naveo je i kako zasigurno nije cilj okriviti ovu zemlju.

– Ovo je kako bismo shvatili šta se dogodilo, i ukoliko je moguće, na osnovu ovih podataka smanjiti rizike u budućnosti – pojasnio je Leendertz.

Naveo je kako još uvijek nije poznata tačna ruta posjete koja bi trebala biti organizirana sljedeći mjesec.

Leendertz je kazao kako očekuju da će posjeta početi iz kineskog grada Wuhana, u kojem se prvobitno i pojavio virus.

Naveo je i kako će delegacija analizirati da li postoje podaci koji će pružiti dokaze o tome da li se virus pojavio ranije nego što je to zvanično saopćeno.

Cilj posjete, općenito, jeste shvatiti šta se dogodilo u Wuhanu, s koje je životinje ili prenosnika i kada prešao na čovjeka.

Leendertz navodi kako, koliko bude dobro poznat uzrok širenja zaraze, u budućnosti bi se toliko moglo bolje mogli pripremiti za potencijalne rizike.

Nakon što su kineske vlasti ranije saopćile da izvor virusa nije u Kini, primjetna je sistematična propaganda kako je virus u Kinu došao iz inostranstva.

Jedan od najvažnijih epidemiologa u Kini, Zhong Nanshan 27. februara je saopćio kako to što se virus prvobitno pojavio u Kini, ne znači da je i njegov izvor u Kini, te da je potrebno vršiti istraživanje o tome.

Zhao Lijian, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, 12. marta je na Twitteru napisao kako postoji mogućnost da je zarazu u Kinu donijela američka vojska.

– Objavite podatke. SAD nam je dužan objašnjenje – napisao je tada, prenosi Anadolija.

Nakon što je zaraza izašla van Wuhana i proširila se u mnogim dijelovima svijeta, Peking je postao meta kritika, a nerijetke su i teorije zavjere o izvoru zaraze.

Kineske vlasti tvrde i kako postoji mogućnost da je virus u Kinu prenijet u zapakovanim paketima zamrznute hrane, koja je stigla iz inostranstva, ali je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kazala kako je mala mogućnost da se zaraza širi putem hrane i ambalaže.

Kineska Akademija nauka napisala je i članak u kojem se navodi kako se zaraza nije proširila iz Kine, već iz Indije, a objavljen je u jednom od najprestižnijih naučnih časopisa ” Lancet“.

(Preporod.info)