WHO u kontaktu s britanskim zvaničnicima zbog nove verzije koronavirusa

Date:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim zvaničnicima zbog novog tipa koronavirusa, o čemu je Velika Britanija obavijestila WHO, kao i o bržem širenju ovog soja virusa.

-Službenici Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će dijeliti informacije i rezultate svojih analiza i studija, te ćemo kada saznamo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama ažurirati podatke i izvijestiti države članice i javnost – naveli su iz WHO-a.

Novi soj koronavirusa identificiran u Ujedinjenom Kraljevstvu zarazan je i do 70 posto, ali se ne smatra smrtonosnijim te bi vakcina i dalje trebala biti učinkovita, rekli su u subotu britanski premijer Boris Johnson i naučnici.

Velika Britanija obavijestila je WHO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Chris Whitty u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.

-Trenutno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utječe na vakcinu i načine liječenja- dodao je Whitty, 

Ranije mutacije virusa SARS-CoVa-2 već su primijećene i prijavljene širom svijeta.

Ujedinjeno Kraljevstvo, epidemijom koronavirusa najpogođenija evropska država nakon Italije, s više od 66.500 mrtvih, 8. decembra je pokrenulo masovnu kampanju vakcinisanja, u sklopu koje je prioritet dat osobama treće životne dobi i njegovateljima.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related