WHO ukazala na ‘značajne potrebe u liječenju trauma’ u Gazi

Date:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ukazala je na „značajne potrebe u liječenju trauma“ na palestinskim teritorijama, na kojima su ubijene 243 osobe tokom 11 dana sukoba između Palestinaca i Izraelaca.

Glasnogovornica WHO Margaret Harris izjavila je da je ukupno 8.538 osoba ranjeno širom palestinskih teritorija tokom nasilja i da je 30 zdravstvenih objekata u Gazi oštećeno – dok je jedna klinika potpuno uništena, a druga je pretrpila značajne štete.

Kako prenosi Fena, kazala je da štete na infrastrukturi ometaju pristup ambulantama.

Njeni komentari na brifingu UN-a za novinare u Ženevi došli su u vrijeme dok zvaničnici zaduženi za humanitarnu pomoć procjenjuju potrebe nakon posljednjih sukoba između pripdnika Hamasa i izraelskih oružanih snaga.

Fabrizio Carboni, regionalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Srednji i Bliski istok, procijenio je da je preostalo „nekoliko stotina“ komada neeksplodiranih ubojnih sredstava u okolini Gaze i da postoji urgentna potreba za medicinskim potrepštinama.

Matthias Schmale, direktor UNRWA, agencije UN-a za pomoć Palestincima u Gazi, izjavio je da je ostalo još nekoliko sati u petak tokom kojih bi se pomoć i osnovne potrepštine mogle dostaviti Gazi preko prelaza Kerem Shalom.

Obraćajući se putem video snimka iz grada Gaze, on je naveo da je centralna laboratorija koja izvodi testiranja na COVID-19 „postala nefunkcionalna nakon masovne eksplozije bombe“.

Komentirajući primirje koje je stupilo na snagu tokom noći, on je izjavio da to izgleda kao „krhki prekid vatre“ i požalio se na „nepodnošljivu i neprihvatljivu cijenu koju taj sukob ima po civilno stanovništvo“.

Svjestan sam da se to također odnosi i na Izrael – kazao je Schmale, prenosi.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related