WHO upozorava da se mjere protiv COVID-19 moraju ukinuti polako

Date:

Mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa mogu se suspendovati samo polako ako se primijene prave mjere javnog zdravstva, uključujući značajne kapacitete za praćenje zaraze, izjavio je u ponedjeljak šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi Anadolu Agency (AA).

– Dok se COVID-19 širi vrlo brzo, usporava se mnogo sporije – rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom u Ženevi.

SAD i neke zemlje u Evropi počele su razmišljati o ublažavanju nekih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, a WHO upozorava da je važno pažljivo praviti planove.

– To znači da se mjere moraju ukinuti polako i sa kontrolom. To se ne može dogoditi odjednom -rekao je Tedros.

Ponovio je da su fizička ograničenja samo jedan dio cijelog procesa, te da su potrebne i mnoge druge osnovne zdravstvene mjere.

– Svaka vlada mora procijeniti svoju situaciju, štiteći sve svoje građane, a posebno najugroženije – rekao je Tedros.

Također, je rekao da, iako neke zemlje razmišljaju o ublažavanju ograničenja, druge razmišljaju o tome hoće li ih uvesti, posebno mnoge zemlje u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

– U zemljama sa većinskim siromašnim stanovništvom, naredbe za boravak kod kuće i druga ograničenja koja se koriste u nekim drugim razvijenijim zemljama možda nisu praktična – rekao je Tedros.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related