Za pokušaj puča u Turskoj izrečene 2.533 kazne doživotnog zatvora

Date:

Od ukupno 289 sudskih postupaka pokrenutih u vezi s pokušajem puča 15. jula 2016. godine u Turskoj, iza kojeg stoji teroristicka organizacija FETO, 279 je završeno, dok 10 procesa još uvijek traje.

Prema podacima koje je prikupio novinar Anadolu Agency (AA), nakon FETO-ovog pokušaja puča, turska tužilastva provela su više od 100.000 istraga. 

Nakon završetka ovih istraga, do sada je završeno 279 od 289 slučajeva u kojima su pučisti izvedeni pred sud.

U ovim predmetima osuđena su ukupno 4.154 optuženika, 2.533 ih je dobilo kaznu doživotnog zatvora, a među njima 1.315 kaznu teškog doživotnog zatvora. 

Sudovi su za 1.621 optuženika izrekli zatvorske kazne u rasponu od godine i dva mjeseca do 20 godina. Neki su optuženi oslobođeni. 

Od 10 preostalih sudskih procesa četiri se vode pred sudovima u Ankari, a ostalih šest u drugim turskim gradovima. 

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine, prenosi AA. 

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike. 

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku. 

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related