Za projekt poljoprivrednog razvoja osigurano oko 12 miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i predsjednik Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) Gilbert Houngbo potpisali su danas sporazum o finansiranju za Projekt poljoprivrednog razvoja i ruralnih poduzeća (READP).

Vrijednost ovog projekta, koji će biti implementiran u narednih pet godina je 11.787.000 eura, a kredit će biti alociran 60 posto na Federaciju BiH što je 7.062.200 eura i 40 posto na RS kojoj će biti doznačeno 4.724.800 eura.

-Važno je reći da je ovo povoljan aranžman s rokom otplate 18 godina i grejs periodom od tri godine. Projekat će biti implementiran na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine i to u 90 općina. Očekujemo da će ovaj projekt poboljšati organizaciju manjih proizvođača i njihovo udruživanje kako bi lakše osvojili tržište- naglasio je ministar Bevanda.

Istaknuo je da je cilj projekta povećati prihode mladeži u ruralnim sredinama i siromašnih domaćinstava tako što će biti angažirani u profitabilnim agrobiznisima.

-Od ovog projekta se očekuje da direktno uključi i ostvari korist za 8.650 korisnika iz ciljnih domaćinstava i oko 5.000 indirektnih sudionika koji će imati koristi od povoljnih ulaganja u infrastrukturu- rekao je ministar Bevanda.

Zahvalio se predstavnicima IFAD-a koji su omogućili da dođe do ovog ugovora i izrazio nadu da će entitetske vlade uspješno uspostaviti komunikaciju s općinama gdje će projekt biti implementiran, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sporazum je i ovog puta potpisan korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju širenja koronavirusa i propisanih epidemioloških mjera.  

(Preporod.info)