Za ‘Sedmicu svete odbrane’ promovirane dvije knjige ‘Rat moje majke’ i ‘Živa sam

Date:

Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran u Sarajevu je u okviru “Sedmice svete odbrane” promovirao dva romana, iranski bestseleri: “Rat moje majke” Sayyede Zehra Hosseyni i “Živa sam-Sjećanje na dane zatočeništva” Masume Abad.

Ataše za kulturu iranske ambasade u BiH Hossein Nouri je podsjetio se u 89 iranskih kulturnih centara u svijetu ‘Sedmica svete odbrane’ obilježava brojnim kulturnim događajima, priređuju se izložbe, promoviraju knjige, prikazuju dokumentarni i igrani filmovi, održavaju školski časovi… U osam iranskih pokrajina otvoreno je osam muzeja.

– Iranski kulturni centar u Sarajevu preveo je dvije knjige ‘Rat moje majke’ i ‘Živa sam’. Autorice su žene koje govore o užasima rata, ljudskom bezumlju, ali i o najvišim ljudskim vrlinama, ljubavi, prijateljstvu, vjeri, odanosti… – kazao je Hossein za Fenu.

Knjiga ‘Rat moje majke’ Sayyede Zehra Hosseyni govori o iskustvu žene koja je u vrijeme rata zatočena u gradu Horamšahru na granici sa Iranom. Knjiga je doživjela više od 150 izdanja u prvih pet godina po objavljivanju, romansirani ratni memoari autorice, u Iranu uživaju ne samo status bestselera već predstavljaju svojevrstan kulturni fenomen.

Priča o ratu i opsadi Horamšahra ispričana iz ugla žene koja je u rat ušla kao tinejdžerka, a iz njega izašla kao supruga i majka četvero djece-jeste još jedno vrijedno svjedočanstvo. Prevedena je na engleski, španski, arapski, turski, urdu i bosanski jezik.

Autorica Masume Abad u romanu ‘Živa sam’ opisuje svoja ratna sjećanja. Radila je u humanitarnoj organizaciji ‘Crveni polumjesec’ i bila je zatočena u iračkim logorima Mosul i Anbar.

– U posveti knjige, Abad je napisala ‘Svim strpljivim suprugama čija mladost prođe u iščekivanju. Svoj djeci koja ne upamtiše svoga oca, ali ga godinama iščekivaše. Ja sam živa da ne zaboravimo kako mi oslobođeni logoraši još imamo noćne more’ – rekao je Hossein.

Oba romana su prevedena na bosanskom jeziku i štampana u Izdavačkoj kući Dobra knjiga.

Povodom ‘Sedmice svete odbrane’ u osam iranskih pokrajina otvoreno je osam muzeja sa najmodernijim vizuelnim sistemom uključujući projekcije i video zidove kao i audio zapisi. Posebnost muzeja su izložbe i video projekcije kojima čuvaju sjećanje na oslobođenje strateškog grada i luke Horamšahr na jugozapadu Irana.

Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran u Sarajevu je  planirao nekoliko kulturnih događaja, ali zbog pandemije koronavirusa te aktivnosti nisu mogle biti realizirane, prenosi Fena.

Inače, ‘Sedmica svete odbrane’ u Iranu obilježava se svake godine u septembru kao podsjećanje na napad koji su izvele snage Iraka pod vođstvom Saddama Husseina 22. septembra 1980.godine. Rat je trajao osam godina, a ukupan broj žrtava je više od milion.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related