Za uređenje Spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 30.000 KM

Date:

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasminom Fazlić ugostio predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. godine Fikreta Grabovicu sa kojim je razgovarao o finansiranju projekta “Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva”.

Ajnadžić je informirao Grabovicu da je Općina Centar u budžetu za 2020. godinu obezbijedila 30.000 KM na ime sufinansiranja pripremnih i nužnih radova uređenja prostora u kojem će biti smještena “Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva”.

Ugovor sa izvođačem je potpisan, a radovi na uređenju prostora bi trebali započeti ovih dana.

Ranije je načelnik Ajnadžić sa Grabovicom potpisao ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Džidžikovac 3 (površine 74 kvadratnih metara, sa mjesečnim iznosom zakupnine od 1 KM/m2). Potpisivanjem pomenutog ugovora Općina Centar je ustupila prostor za smještaj “Spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva”.

Grabovica je izrazio veliku zahvalnost Ajnadžiću i Općinskom vijeću što su imali sluha za tako značajan projekat.

– Nadamo se da će po uzoru na Općinu Centar i drugi nivoi vlasti prepoznati značaj projekta i u skladu sa mogućnostima izdvojiti nedostajuća finansijska sredstva s obzirom na to da nam je na osnovu procjene potrebno ukupno 100.000 KM kako bi prostor bio stavljen u funkciju. Bez podrške Općine Centar sigurno sada ne bismo bili ovako blizu realizacije projekta, jer samo potraga za prostorom trajala je godinama – poručio je Grabovica.

Ajnadžić je kazao da ne smijemo zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju.

– Osim prostora koji smo ustupili za “Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva”, izdvojili smo i 30.000 KM za sufinansiranje uređenja prostora. Bilo bi dobro kada bi se u realizaciju projekta uključile i ostale lokalne zajednice. Ne smijemo zaboraviti stradanja naših građana, naročito djece, a “Spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva” će zasigurno biti mjesto koje će podsjećati i opominjati – naglasio je Ajnadžić, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related