Zadat težak udarac Haftaru u Libiji: Zaplijenjeno 16 tenkova

Date:

Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije su u operaciji zapadno od glavnog grada Tripolija zaplijenile 16 tenkova, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik vojnih snaga Vlade nacionalnog jedinstva potpukovnik Muhammed Qanunu podijelio je najnovije informacije o akcijama snaga Vlade nacionalnog jedinstva protiv nelegitimnih oružanih snaga na istoku zemlje, u okviru kojih je preuzeta kontrola nad šest gradova.

Qanunu je napomenuo da su u operacijama zaplijenili stotine komada teškog i lahkog oružja, rakete i municiju, kao i 16 tenkova koji pripadaju Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Mohammed Qanunu u ponedjeljak je rekao da su snage preuzele kontrolu nad gradovima Sorman, Sabratah, Al-Ajaylat, Al-Jamil, Qirdalin i Zelten. Dodao je da su snage nastavile uspješne akcije u sklopu “Oluje mira”.

Snage su 27. marta pokrenule operaciju “Oluja mira” kao odgovor na napade Haftarove milicije.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je s vlasti svrgnut i ubijen Muammar al-Gaddafi. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related