Zagreb: Obilježavanje Dana bijelih traka na Trgu bana Josipa Jelačića

Date:

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji sa Zavičajnim klubom župe Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine organizuje obilježavanje Dana bijelih traka u Zagrebu koje će se održati u nedjelju, 31. maja 2020. godine od 12.00 do 13.00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Dan bijelih traka obilježava se 31. maja u znak sjećanja na dan kada su 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke, što je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i počinjeni drugi zločini.

Preživjeli Prijedorčani različitim mirovnim akcijama obilježavaju sjećanje na 3.173 ubijenih i nestalih civila, budući da ni dan-danas vlasti Republike Srpske ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje, navode iz VBMN-a Grada Zagreba.

Ove godine, obzirom na trenutnu situaciju vezano uz epidemiju COVID-19 bolesti i propisanih mjera zaštite zdravlja ljudi, Dan bijelih traka obilježiće se simbolično podjelom letaka i nošenjem bijele trake oko ruke kojom se želi iskazati pijetet i solidarnost sa žrtvama zločina Prijedora i doline Sane.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related