Zagreb: Predstavljen projekat Centra za kulturu dijaloga “Novi susjedi”

Date:

Centar za kulturu dijaloga (CKD) danas je u Zagrebu medije i širu javnost informirao o projektu “Novi susjedi”, projektu uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom koji je usmjeren ka integraciji azilanata i osoba sa supsidijarnom zaštitom u hrvatsko društvo.

Konferencija predstavljanja projekta održana je u prostorijama Islamskog kulturnog centra (IKC) Zagreb, u okviru Sedmice izbjeglica u kojoj se 20. juna obilježava Svjetski dan izbjeglica, prenosi islamska-zajednica.hr.

Sedmica izbjegllica je povod za informiranje i podizanje svijesti javnosti o izazovima s kojima se susreću tražitelji azila kao i osobe kojima je odobren status međunarodne zaštite, te zagovaranje učinkovitih rješenja za izazove u području integracijske politike i prakse u sistemu međunarodne zaštite.

Uneprjeđenje procesa integracije i podizanje kvalitete života osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatskom društvu ideja je vodilja projekta “Novi susjedi”.

CDK integraciji kao dvosmjernom procesu pristupa kroz pružanje direktne pomoći azilantima pri uključivanju u društvo, te senzibilizirajući i osvještavajući učesnike procesa integracije i izrađujući evaluacijsku studiju o uspješnosti integracije kao izvor primarnih empirijskih podataka o integraciji u Republici Hrvatskoj.

Projekt “Novi susjedi” CDK provodi u partnerstvu s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske.

Sufinansiran je iz Fonda za azil, migraciju i integraciju Evropske komisije (AMIF) i budžeta Hrvatske, a za cilj ima u slijedeće tri godine povećati uspješnost integracije za 200 osoba u Hrvatskoj kojima je odobrena međunarodna zaštita.

Izvršna direktorica CDK Nejra Kadić Meškić naglasak je stavila na institucionalno i strateško jačanje međureligijskog i međukulturalnog dijaloga u Hrvatskoj, kao i na senzibiliziranje lokalnog stanovništva na problematiku integracije i uključivanja osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u lokalne zajednice. Također je naglasila i poticanje korektnog, fer i objektivnog medijskog izvještavanja o izbjeglicama koje će projekt poticati kroz medijsku kampanju i edukaciju s novinarima/kama.

Državni sekretar Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Žarko Katić izrazio je zadovoljstvo ovom saradnjom, naglasivši kako je inkluzija i integracija osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom zajednički cilj svih učesnika projekta i kako je isti od velikog značaja za Republiku Hrvatsku.

Muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziz Hasanović istaknuo je dobre odnose Islamske zajednice u Hrvatskoj i MUP-a RH i stogodišnju uspješnu praksu Islamske zajednice u doprinosu integraciji stranaca u Republici Hrvatskoj.

Muftija je naglasio kako se Islamska zajednica u Hrvatskoj uzima kao model integrativnih procesa kroz koncept podučavanja univerzalnih vrijednosti bez ikakvih zastranjivanja, radikalizama ili fundamentalizama. Uloga Islamske zajednice u integraciji je naročito važna zbog kulturne i religijske dimenzije integracije.

Projekt je vrijedan 14,44 miliona kuna, a provedba je započela u martu ove godine. Projekat se provodi na području cijele Hrvatske putem mobilnih timova CDK-a koje čine voditelji/ce slučajeva integracije i kulturni medijatori/ce.

Centar za kulturu dijaloga u provedbi projekta će aktivno sarađivati sa svim učesnicima procesa integracije, uključujući državne institucije, lokalne vlasti, javne ustanove, međunarodne organizacije, nevladina udruženja i druge.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related