Zagreb: Preminuo historičar Ivo Banac

Historičar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini života, prenose hrvatski mediji.

Banac je bio profesor emeritus historije na Univerzitetu Yale, na kojem je u dva mandata bio i šef Pierson Collegea.

Počasni građanin Sarajeva bio je od 2004. godine.

Bio je ministar za zaštitu okoliša i prostornog uređenja u Vladi Republike Hrvatske 2003. godine, predsjednik Liberalne stranke (2003.-2004.), te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004.- 2007.).

Rođen je 1. marta 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Standford.

Od 1975. do 1977. godine bio je asistent na Univerzitetu Stanford i na Državnom sveučilištu San Francisca, potom je bio docent do 1982. godine, vanredni profesor do 1988., a zatim redovni profesor historije na Univerzitetu Yale.

Od 1995. do 1999. bio je profesor povijesti na Srednjovuropskom univerzitetu  (CEU), obnašajući i rukovodeće dužnosti poput one direktora Instituta za jugoistočnu Evropu.

Od 2008. redovni je profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, od 2018. godine bio je profesor mentor doktorantima historiji Hrvatskog katoličkog univerziteta u Zagrebu. Bio je i počasni je šef Odsjeka za političke nauke i međunarodne odnose na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST).

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Među najznačajnijima je monografija “Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika” (1984., nagrađena nagradom “Wayne S. Vucinich” za najbolju sjevernoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoevropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija “Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu” (1988., nagrađena nagradom “Josip Juraj Strossmayer” za najbolju knjigu iz društvenih znanosti objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

Banac je bio član Predsjedništva i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za postdiplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac. Bio je i urednik prestižnih naučnih časopisa, poput East European Politics and Societies, a dopisni je član HAZU-a od 1990. godine.

Posljednjih deset godina održavao je Ljetnu školu Univerziteta Yale u Dubrovniku. 

(Preporod.info)