Zagreb sanira štete od potresa, ulice prazne

U dijelovima Zagreba pogođenim nedjeljnim potresom u tijeku je uklanjanje opasnih dijelova zgrada koji uslijed naleta vjetra ili ponovljenog potresa mogu ugroziti građane, a na snazi su i mjere koje građane drže u kućama kako ne bi došlo do širenja zaraze korona virusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Potres koji je u nedjelju jutro u 6.24 sati zatresao Zagreb i okolicu, a imao je epicentar ispod prigradskog mjesta Markuševec, ponajviše je pogodio zagrebački centar, zgrade oko Trga bana Josipa Jelačića jer su upravo te zgrade, gotovo sve, izgrađene prije 1965. godine, kada su standardi gradnje zbog potresa podignuti na višu razinu.

Uglavnom, riječ je o zgradama s početka 20. stoljeća ili ranijoj gradnji u kojoj se koristila opeka.

Uz jedan izgubljeni život i više desetaka ozlijeđenih, Zagreb još uvijek utvrđuje razmjere materijalne štete koja je prouzročena potresom kakav na ovom području nije zabilježen u proteklih 140 godina.

Građanima prijete urušeni dimnjaci i krovovi te dijelovi fasada koji vise nad gradskim ulicama na kojima je u uobičajenim uvjetima, promet pješaka i automobila intenzivan.

Epidemija korona virusa i mjere koje su na snazi smanjile su broj građana na ulicama, tako da se većinom mogu sresti djelatnici policije, vatrogasnih postrojbi, civilne zaštite, statičari i radnici privatnih građevinskih tvrtki koji uz pomoć dizalica i opreme za radove na visini saniraju opasne dijelove zgrada i tako smanjila mogućnost daljnjeg nekontroliranog urušavanja zgrada.

Čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović danas je dokinuo mjeru zabrane rada trgovinama s građevinskom opremom na području Grada Zagreba i dijela Zagrebačke županije kako bi se mogli sanirati djelomično urušeni objekti čija statika omogućava daljnje stanovanje.

U Republici Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, korona virusom je zaražena 551 osoba, do sada sa tri smrtna ishoda, a krivulja rasta broja zaraženih i dalje u porastu, ali u linearnom porastu, kako su poručili iz Stožera, zbog čega će se neke od preventivnim mjera djelomično ublažiti kako bi se omogućilo normalnije funkcioniranje društva.