Zagreb: Sastanak kooridinatora mladih svih medžlisa

Glavni organizator i domaćin ove koordinacije bio je mr. sc. Mirza ef. Mešić, voditelj Ureda za dawu i mladež, koji je u prostorijama Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića poselamio sve prisutne omladince te rekao kako su oni najbolji od najboljihte da kao takvi predstavnici nose veliku odgovornost, kako tijekom same koordinacije, tako još više po povratku u svoje Medžlise gdje će u zajedničkom dogovoru s imamima i muallimama biti glavni nositelji svih dogovorenih aktivnosti i budućega rada. 

Okupljene omladince poselamio je i sam muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanovićte istaknuo kako će pomno pratiti i podržati cjelokupni rad mladih i da ga uistinu zanima kuda ide naša omladina, kamo vode razmišljanja mladih. Muftija je s mladima proveo cijeli dan te sudjelovao u svim radionicama koje su nakon toga uslijedile. 

Prvi dio vrlo dinamičnoga i aktivnoga radnoga dana za 26 predstavnika mladih iz cijele Hrvatske započeo je prezentacijom koju su održaliAmra Hodžić, predstavnica mladih MIZ Osijek i Imran Srebreniković, predstavnik mladih MIZ Zagreb. Amra je najprije s mladima provela radionicu kojoj je cilj bio upoznavanje, a zatim su ona i Imran izložili moguće prijedloge za rad mladih na razini svakoga medžlisa i na razini cjelokupne Islamske zajednice u Hrvatskoj. Tijekom njihove prezentacije predstavnici su popunjavali anketne listiće te svaki od prijedloga ocjenjivali i komentirali imajući pri tome na umu mogućnost provođenja te aktivnosti u svome medžlisu, a nakon toga i sami su iznosili vlastite inicijative. Pokazalo se kako je ideja puno te je zaključak da će prvi zadatak svakoga od koordinatora biti okupljanje što većega broja omladinaca na području svoga grada i županije kako bi se stvorili preduvjeti za provođenje planiranih aktivnosti. Tijekom prezentacije Amra i Imran poveli su i raspravu o aktualnome stanju među mladima, a predstavnici su vrlo aktivno iznosili podatke o stanju na terenu. Ono što pati najveći broj mladih jesu problemi koji su aktualni na području cijele Republike Hrvatske, a to su sve veći broj iseljavanja, nemogućnost pronalaska posla te asimilacija kojoj su podlegli mladi u nekim od dijelova RH. Svi ovi brojni izazovi i poteškoće koje se javljaju i kojih su mladi svjesni, pred njih same i Islamsku zajednicu stavljaju još veću odgovornost te će pažnja biti usmjerena na svakoga pojedinca ̶ kako ga zadržati i privući Islamskoj zajednici. 

Nakon što su predstavnici mladih u dobi od 18 do 30 godina vrlo aktivno i razumno diskutirali o problemima koji ih muče, uslijedio je kratki izlazak na svježi zrak, a ispred Islamskoga centra s radionicom i zanimljivom vježbom nastavila je Nejra Kadić Meškić, voditeljica Centra za kulturu i dijalog. Predstavnicima mladih pokazala je zašto je uopće važan i potreban spomenuti Centar te su mladi nakon odrađene vježbe sami došli do vrlo važnih zaključaka o društvu i položaju unutar njega. Voditeljica Nejra zatim je s mladima održala još jednu radionicu u kojoj su mladi razmislili o prijedlozima iz Amrine i Imranove prezentacije te uz vlastite ideje osmislili mogućnosti rada na razini Medžlisa i dogovorili se kako će te ideje provesti u razdoblju od sljedeća tri mjeseca. Tu pripadaju aktivnosti iz humanitarnoga područja, sportska događanja, razvijanje međureligijskoga dijaloga, osnaživanje povezanosti unutar zajednice i sl. 

Iako je već puno toga bilo izrečeno, radnome dijelu ipak još nije bio kraj, jer je izlaganje održao i dr. sc. Abdulgafar ef. Velić, pomoćnik muftije sarajevskoga za vjerske poslove i obrazovanje. Prisutnima je predstavio Mrežu mladih, sustavni program Islamske zajednice nastao upravo zbog potrebe da se mladima omoguće brojne aktivnosti koje će ih povezati međusobno, izgraditi u njima još veću ljudskost te omogućiti da upravo oni postanu stupovi svojih džema´ata. Istaknuo je kako dobar rezultat najčešće mijenja stanje duha u našem narodu pa je na mladima da svojim primjerom pokažu kako su njihove aktivnosti kvalitetne i da upravo mladi budu ambasadori koji će privlačiti svoje ostale vršnjake. Na koordinaciji je dogovoren i trodnevni posjet mladih Islamske zajednice u Hrvatskoj Mreži mladih u Sarajevo, a koji bi se trebao realizirati početkom siječnja nadolazeće kalendarske godine. 

Nakon radnoga dana ispunjenog brojnim idejama, prijedlozima, raspravama i kritičkim promišljanjima, uslijedio je malo opušteniji dio nastavljen druženjem predstavnika cijele Hrvatske s omladinom iz Zagreba, Ljubljane i Graza u prostorijama OKM-a. Druženje je započelo kvizom znanja, a završilo ugodnim razgovorima. 

Mnoštvo ideja je iskazano, prijedlozi su zapisani, a aktivnosti dogovorene. Sada je na mladima da uistinu budu ambasadori Islama u svojoj okolini i da zajedničkim predanim radom sa svojim imamima do sljedeće koordinacije okupe što više omladinaca, osnaže svoje Omladinske klubove i osiguraju kvalitetnu i zdravu budućnost Islamske zajednice u Hrvatskoj, a u koju s pravom možemo vjerovati i za nju doviti Uzvišenom Stvoritelju Allahu dž.š. jer kao što je rekao Abdulgafar ef. Velić, jedno stablo bez behara je ništa, a behar Islamske zajednice jest omladina. 

Amra Hodžić