Zajednička izjava vjerskih zajednica u Sloveniji u vrijeme epidemije COVID-19

Date:

Podršku svim mjerama vlade koje doprinose čuvanju zdravlja slovenskog stanovništva, pogotovu starijih i bolesnih, saopštili su u zajedničkoj izjavi predstavnici vjerskih zajednica u Sloveniji.

Izjavu koju prenosimo u cjelosti potpisuju muftija dr. Nedžad Grabus (Islamska zajednica u Republici Sloveniji), msgr. Stanislav Zore (ljubljanski nadbiskup metropolit i predsjednik SBK, Katolička crkva), biskup Leon Novak (Evangelistička crkva AV), Porfirije Perić (mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Srpska pravoslavna crkva), pastor prim. Daniel Grabar, dr. med. (superintendent, Evangelistička binkoštna Crkva) i protoerej Mitko Gazinkovski (Makedonska pravoslavna crkva). 

U vrijeme epidemije COVID-19, mi najveće vjerske zajednice u Sloveniji izražavamo našu podršku svim mjerama vlade koje doprinose čuvanju zdravlja slovenskog stanovništva, pogotovu starijih i bolesnih.

Podržavamo i nastojanja vlade vezano za sigurnost države i građana. Zahvaljujemo se medicinskom osoblju, pripadnicima Civilne zaštite, Karitasu i ostalim humanitarnim organizacijama i humanitarnim radnicima, policiji i vojsci, komunalnim radnicima, trgovcima, učiteljima i svima onima koji u ovim danima nesebično rade u korist svih ljudi i osiguravaju najnužnije usluge i funkcioniranje najpotrebnijih ustanova. Pozivamo sve vjernike da dosljedno poštuju i prakticiraju mjere Vlade Republike Slovenije za ograničavanje epidemije.

Kao vjernici smo svjesni da smo po svojoj savijesti odgovorni pred Bogom jedan za drugog te da smo dužni poštovati upute državnih ustanova. Uvjereni smo da samo odlučno provođenje mjera može ograničiti i usporiti epidemiju dok ne budu moguća druga učinkovita sredstva. Svjesni smo da je realizacija ovih mjera teška i naporna, jer utječu na naš dosadašnji život. Zato izražavamo solidarnost i podršku svima onima kojih se ove mjere najviše dotiču – stanarima u zgradama, starijim, bolesnima, djeci i porodicama.

Pozivamo vjernike da u vijeme epidemije ojačaju svoj porodični život i više vremena posvete porodičnoj molitvi za sve bolesnike, njihovu rodbinu, ljekare i medicinske radnike.

Svi zajedno molimo Svemogućeg Boga da stručnjaci pronađu cjepivo, da države uspješno ustave širenje epidemije i da se ovo vrijeme iskušenja završi.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related