Zajednički iftar u zvorničkom džematu Jošanica

U zvorničkom džematu Jošanica u subotu 30. aprila 2022. godine organizovan je iftar kojem se prisustvovali predstavnici Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović i Sadif-ef. Mahmutović.

Glavni imam Huskanović se obratio prigodnim vazom ističući značaj ramazanskih susreta i zajedništva koje se njeguje u ovim mubarek danima, koji nam daju važan podstrek za sve dalje korake u ostalim mjesecima tokom godine.

Biranim riječima dobrodošlice obratio se imam džemata Jošanica Osman-ef. Halilović, koji je istakao da su zahvalni za ove susrete koji im mnogo znače.

Džamija u ovom džematu podignuta je 1979. godine, ali je srušena oktobra 1992. godine “rukom bezumna kjafira”, kako stoji na ploči na džamiji. Ponovo je podignuta 2011. godine. Zbog malobrojnosti stanovništva (oko 135 domaćinstava) Jošanica nije stalni džemat, ali entuzijazmom jedne grupe okupljene oko sufijske halke u ovom mjestu klanja se beš-vakat i vjerski život je na svakodnevnom nivou dio opće atmosfere u Jošanici.

Djeca iz ovog zvorničkog mjesta vode dugogodišnju borbu za svoja prava učenja maternjeg jezika. Borba njih i njihovih roditelja je važna, te im se ovim susretom još jednom željela iskazati podrška za istrajnost u borbi koju vode za pravo na učenje bosanskog jezika. 

Glavnom imamu Huskanoviću kao znak zahvalnosti Hasan Hasib Purdić uručio je sliku koju je on naslikao.

Djeci i omladini koji su prisustvovali ovom iftaru uručene su prigodne bajramske hedije.

(Preporod.info)