Zapadna obala: U napadu izraelskih doseljenika povrijeđeno deset osoba

U napadu maskiranih jevrejskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, povrijeđeno je deset osoba, uključujući i četiri izraelska aktivista, koji su bili tu kao podrška Palestincima.

U Burinu, u gradu Nablusu, na Zapadnoj obali, jevrejski doseljenici napali su ljude koji su došli da podrže palestinske farmere koji su se spremali zasaditi masline na zemljištima koja planira zauzeti izraelska administracija.

U saopćenju na društvenim mrežama Rabinskog udruženja za ljudska prava, koje se protivi okupaciji Gaze i Zapadne obale, navodi se da su maskirani jevrejski doseljenici napali članove udruženja štapovima i kamenjem.

Naveli su da su aktivisti i poljoprivrednici premlaćeni i kamenovani, a vozilo zapaljeno.

– Mogli su da nas ubiju. Ima mnogo povrijeđenih. Kada će Izrael okončati jevrejski terorizam? – rekao je jedan volonter.

Rabin Eric Asherman, jedan od članova udruženja, rekao je da su Izraelci iz jevrejskog naselja napali Palestince i Izraelce koji su zasadili drveće u Burinu.

Rabin je rekao da su povrijeđeni prevezeni u bolnicu.

Na snimku se vidi da je 15 maskiranih jevrejskih doseljenika trčalo prema Izraelcima, palilo im automobile i napalo ih motkama i kamenjem.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je da je deset ljudi, od kojih su četiri Izraelci, povrijeđeno u napadima jevrejskih doseljenika.

List “Haaretz” sa sjedištem u Izraelu objavio je da su četiri izraelska aktivista povrijeđena u napadu jevrejskih doseljenika. List piše da su izraelski vojnici stigli na mjesto događaja nakon napada.

U izvještaju nisu navedeni podaci o ostalim povrijeđenima.

Eymen Avde, lider Zajedničke arapske liste u izraelskoj skupštini, smatra izraelsku vladu odgovornom za nasilje jevrejskih doseljenika.

– Politika produbljivanja okupacije je osnova nasilja doseljenika – rekao je Avde.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da su napadači pobjegli sa lica mjesta prije nego što su izraelski vojnici stigli u to područje.

Jevrejski doseljenici posjekli su oko 300 stabala maslina u selu Deir Šaraf, sjeverozapadno od Nablusa.

Jevrejski doseljenici koji žive na okupiranim palestinskim teritorijama često sijeku ili pale masline, što je glavni izvor prihoda palestinskih farmera na Zapadnoj obali.

Osim toga, jevrejski doseljenici povremeno napadaju palestinske farmere, posebno za vrijeme berbe maslina.

Na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao 1967. godine, postoji više od 250 ilegalnih jevrejskih naselja. Gotovo 450.000 jevrejskih doseljenika koji žive na ovim mjestima dodatno otežavaju život Palestincima koji žive pod okupacijom na Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranoj teritoriji smatraju se nelegalnim.

(Preporod.info)