Zapadnom Balkanu i Turskoj 14,2 milijarde eura za reforme

Date:

Postignut je politički dogovor o sedmogodišnjem financiranju zemalja pristupnica Evropskoj uniji (EU) prema kojem je 14,2 milijarde eura namijenjeno za zapadni Balkan i Tursku za reforme vezane za ulazak u EU.

Suzakonodavci su dogovorili prioritete, ciljeve i način upravljanja moderniziranim instrumentom financiranja za pretpristupnu pomoć (IPA III) u vrijednosti od 14,2 milijarde eura, kojim će se osigurati pomoć državama-korisnicama: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj u provođenju reformi potrebnih za ulazak u Evropsku uniju.

Radi se o političkim, institucionalnim, pravnim, administrativnim, te socijalno-ekonomskim reformama, kao i o usklađivanju država proširenja s vrijednostima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU-a, čime će izravno doprinijeti međusobnoj stabilnosti, sigurnosti, miru i prosperitetu, saopštio je Ured zastupnice u Evropskom parlamentu Željane Zovko.

– Nadograđenim pretpristupnim instrumentom pojačani su uslovi koji se odnose na demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava, a predviđeno je i obustavljanje pomoći u slučaju nazadovanja u ovim područjima – stoji u saopštenju.

IPA III pojačat će stratešku komunikaciju i borbu protiv dezinformacija te će pridonijeti horizontalnim ciljevima zaštite klime i okoliša, ljudskih prava i ravnopravnosti spolova. Predviđena je poboljšana koordinacija donatora i pojačane konsultacije s organizacijama civilnog društva i lokalnim i regionalnim vlastima.

Parlament je u pregovorima osigurao poboljšano upravljanje instrumentom proširenom upotrebom postupka delegiranih akata i pojačanim geopolitičkim dijalogom s Evropskom komisijom, čime je Parlamentu omogućeno definisanje glavne strateške orjentacije i kontrolisanje odluka donesenih na temelju instrumenta.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister ocijenio je kako je za korisnike instrumenta IPA III i Uniju izvrsna vijest da je postignut dugo očekivani politički sporazum.

– Ovaj sporazum, naime, otvara put poboljšanom upravljanju, koherentnosti i transparentnosti vanjskog financiranja u razdoblju koje je od presudnog značaja za politiku proširenja Europske unije, suočene s oporavkom nakon pandemije – dodao je.

Suizvjestiteljica Željana Zovko kazala je kako se sporazumom osigurava nastavak financiranja najuspješnijeg vanjskopolitičkog alata EU-a – politike proširenja, utemeljene na pomirenju, regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima.

– Modernizirani instrument IPA ima alate kojima zemljama proširenja može pomoći u provođenju temeljitih reformi i tako ih približiti Europskoj uniji, uključujući ambiciozni Ekonomski i investicijski plan i Zeleni program za zapadni Balkan – kazala je Zovko.

Izvjestitelj Tonino Picula smatra kako će nova generacija IPA-e ojačati demokratsku, normativnu i socijalno-ekonomsku transformaciju država koje se žele priključiti EU-u.

Omogućuje pametniju, bolje ciljanu, vidljiviju i održivu potporu zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama na njihovom putu prema EU, dodao je Picula.

Na temelju političkog sporazuma bit će sačinjen konačni pravni tekst uredbe, i dostavljen Europskom parlamentu i Vijeću na formalno usvajanje. Očekuje se da će instrument IPA III biti službeno odobren i potpisan početkom jeseni.

Podsjeća se kako je prva generacija instrumenta za pretpristupnu pomoć odobrena 2007. godine, a IPA II 2014. godine. Države proširenja imaju mogućnost financiranje i iz instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (NDICI / Globalna Europa).

Dodatna javna i privatna ulaganja u regiju bit će mobilisana putem garancija EU-a u okviru Garantnog instrumenta za zapadni Balkan iz Okvira za ulaganje u zapadni Balkan (WBIF), navodi se u saopštenju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related