Zapis u doba korone: Nećemo zaboraviti

Date:

U vrijeme pandemije građani različito reagiraju. Jedni opterećeni medijskim izvještajima “da najgore tek slijedi” nastavljaju pustošiti police s namirnicama.

Koliko se pitaju kako će se opskrbiti tim namirnicama osobe s invaliditetom koje jedva dođu do lokalne najbliže radnje, u kojoj su već prazne police, a kamoli da se kreću od trgovine do trgovine po cijelom gradu.

Također, koliko ove prazne police podsjećaju druge da u ovoj zemlji žive osobe koje ne mogu odjedanput kupiti po nekoliko paketa ili vreća bilo kojeg proizvoda. Kada napokon skupe novac, gdje će kupiti tu vreću brašna ili dječiju hranu?

S druge strane, pojedinci su na ulaze zgrada i oglasne ploče zalijepili obavještenja da će obaviti kupovinu za one koji spadaju u rizičnu skupinu i ne smiju napuštati svoje domove, dok su drugi otišli korak dalje, poput imama i džematskih aktivista, pa svojim sredstvima kupuju osnovne namirnice i odnose na kućnu adresu. 

Na isti način određeni privredni subjekti prilaze ljudima u ovim trenucima. Jedni nastoje pomoći, drugi iskoristiti priliku.

Ako ne postoji zakonska osnova o mogućnosti ograničenja kupovine, ili da neki tržni centar omogući kupovinu brašna po sniženoj cijeni socijalno ugroženim kategorijama, nadati se da su tržni centri darežljivi kada im se obrate udruženja za pomoć socijalno ugroženima i koja dostavljaju namirnice i hranu na kućnu adresu.

Među ostalima, jedan od predivnih primjera darežljivosti jeste i primjer pekare “Aljo” iz Doboja, na kojoj stoji obavještenje: “Zbog novonastale situacije izazvane korona virusom pekara Aljo je donijela odluku da cijenu hljeba spusti na 0,70 KM u periodu od 25 do 31.03. 2020. godine. Ako se ovako stanje sa korona virusom nastavi pekara Aljo će biti uz svoj narod i u narednom periodu.”

Nije važno ko je vlasnik, ali njegov čin nas podsjeća na plemenitost građana ove zemlje koju trebamo širiti, ali i ne zaboraviti kada sve ovo prođe.

Zaista, kada ovo sve prođe, ako Bog da, sjećat ćemo se ko je kakav bio.

Gledat ćemo jedni druge u lice razmišljajući o poukama onih narodnih da se junaci poznaju po muci; da sreća nam daje prijatelje, a nesreća provjerava…

Napomena: Tekst odražava stavove autora, a ne stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related