Zašto srbijanskim medijima odgovara da plasiraju vijesti da je Zelenski pobjegao iz Kijeva?

Date:

U jeku oružanih napada na Ukrajinu i nastojanja Rusije da zauzme Kijev, srbijanski mediji svoju javnost izvještavaju o toku rata, navodeći da su već stambene zgrade pogođene, te da se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne nalazi u Kijevu i da je otišao u Lavov. Ovakvom medijskom propagandom srbijanski mediji nastoje da prikažu kako je Zelenski napustio svoj narod, aludirajući u tekstovima kako će Kijev pasti.  

Od početka izvještavanja o invaziji Rusije na Ukrajinu beogradski mediji ni u jednom tekstu nisu osudili rat koji je prije tri dana naredio ruski predsjednik Vladimir Putin. “Alo” piše: “ZELENSKI NAPUSTIO KIJEV: Šef ruske Dume tvrdi da je predsjednik Ukrajine ovom gradu”.  

Zanimljivo je to što se posebni tekstovi objavljuju u “Blicu” o borbama u ovom gradu s naslovom: “ZAŠTO SU RUSI IZVRŠILI HELIKOPTERSKI DESANT NA OKOLINU LAVOVA! Prvo ih zasuli raketama, a onda se pojavile leteće topovnjače”. Lavov je, inače, postao jedini dio Ukrajine preko koje se Kijev snabdijeva oružjem i vojnom pomoći od strane Zapada. 

Sarajevski i mediji u entitetu FBiH, kao odgovor ovakvim naslovima, objavili su sliku Zelenskog u šljemu i vojnoj uniformi iz rova.

U njegovoj objavi, kako se navodi na društvenim mrežama stoji da Kijevom odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava kako u gradu, tako i u okolici. Najžešće borbe vode se u Vasilkivu, gradu 30 kilometara južno od Kijeva. Zelenski je održao jutros konferenciju za novinare i rekao da će njegova zemlja pobijediti ruske snage. Kako je rekao, vladine snage i dalje kontrolišu Kijev i “ključne tačke u gradu”.  

Ovakve vijesti od strane Srbije, koja se jučer izjasnila da ne uvodi sankcije Rusiji, ne iznanađuju, a posebno nakon što je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs u četvrtak usred ruske invazije na Ukrajinu kazao da Zelenski ostaje „glavna meta ruske agresije. Zelenski je danas poručio: “Spriječili smo ruski plan da me zarobe i postave svog čovjeka”. 

Mediji iz entiteta FBiH objavili su i podatke o broju poginulih ruskih vojnika, kao i žrtava u Ukrajini. Izvijestili su i o prilivu izbjeglica, koji u kilometarskim kolonama čekaju da izađu iz Ukrajine. U Beogradu se o tome ne piše.  

U Banjoj Luci i danas nema puno vijesti o ratu Rusije i Ukrajine. Pojedini mediji objavili su naslove u kojima pravdaju napade Rusije na stambene objekte: “Nismo uzrokovali štetu na stambenoj zgradi”: Ruska vojska tvrdi da je projektilima gađala samo vojne objekte”. Potcrtali su i da ruski tenk nije pregazio automobil u kojem je bio čovjek, navodeći da je to uradilo ukrajinsko vozilo. 

Ruski mediji napad na Ukrajinu podržavaju, dok su Rusi koji su pokušali da protestuju protiv krvoprolića, uhapšeni.  

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related