Zavod za transfuzijsku medicinu godišnje prikupi 16.000 doza, a islam nas uči da se darivanjem krvi postiže uzvišeni cilj

Date:

Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH suočava se sa poteškoćama zadnjih mjeseci, a problemi su rezultat novonastale situacije i pojave korona-virusa. Naime, kako je potvrđeno za Preporod.info, u Zavodu su skoro svi tereni obustavljeni, što je uticalo na proces nabavke neophodnih doza krvi.

– Novonastala situacija koja traje skoro pola godine uveliko je uticala na procese prikupljanja dovoljnih zaliha krvi. Gotovo svi tereni su obustavljeni, nema studentskih okupljanja, a mnoge firme rade od kuće – kazala je za naš portal direktorica prim. dr. Jasminka Kurilić.

Otkrila nam je da godišnje Zavod prikupi oko 16.000 jedinica (doza) krvi.

– Naš Odsjek za animaciju dobrovoljnih davalaca krvi svakodnevno animira davaoce, a shodno zahtjevima sa klinika popunjavamo rezerve svih krvnih grupa. Nije se desilo da Zavod nema neke krvne grupe, ali u ljetnom periodu zalihe se teže popunjavaju i ponekad budu na kritičnoj granici – kaže dr. Kurilić.

Navodi da je darivanje krvi kao volonterski čin izuzetno human, jer bez komponenti krvi ne bi se mogli lijećiti niti operisati bolesni i povrijeđeni pacijenti. 

– Redovnih darivalaca imamo oko 60 posto, a ostatak su novoanimirani, što je važno za osvježenje populacije darivalaštva – kazala je.

Osvrnula se i na probleme s kojima se Zavod susreće.

– Osim svakodnevnih problema obezbjeđenja dovoljnih zaliha svih komponenata krvi, Zavod se susreće sa problemom dovoljnog broja kadra (veliki broj mladih – trudnoće i porodiljsko, ostala opravdana bolovanja), opreme koja ima vijek trajanja i koju treba redovno servisirati i zanavljati. Zbog toga je problem dovoljnog finansiranja Zavoda uvjek prisutan – istakla je naša sagovornica.

Povodom 14. juna, koji se obilježavao kao Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi, hatibi na džuma-namazima su ranijih godina ukazivali na značaj dobrovoljnog darivanja krvi i pomoći onima koji su u nevolji ili oslonjeni na tuđu pomoć, te dobrovoljnom darivanju krvi kao djelu dobročinstva i potvrdi vjerovanja.

– Od nebrojenih blagodati, kojima nas je iz Svoje milosti obasuo naš Stvoritelj Allah dž.š., jeste i ta  da u sebi nosimo tečnost koja predstavlja lijek i spas za druge osobe. Imamo je toliko, da je moguće ustupiti je i drugima, a da sami ne osjetimo nikakve posljedice po vlastito biće. Naprotiv, svi dobrovoljni davaoci, pored zadovoljstva, osjećaju i neku vrstu olakšanja nakon čina darivanja svoje krvi – kazao je u jednom od vazova glavni imam Begove džamije dr. hfz. Mensur ef. Malkić, te dodao da smo obavezani dijeliti od onoga čime smo i sami opskrbljeni, od onoga što nam je dato na raspolaganje.

Islam je vjera koja se svjedoči jezikom, osjeća čistim srcem, a praktično demonstrira i potvrđuje djelom. 

I Allahov Poslanik a.s. nas je obavezao da budemo na usluzi drugima, kazavši kako je najbolji čovjek je onaj koji najviše koristi ljudima.

Čime to možemo najviše koristiti ljudima? Između ostalog i onime čime nas je opskrbio Uzvišeni Stvoritelj i dao da teče našim venama. To je krv. To je dio krvi na koju bolesni imaju pravo. Za njih je to tečnost koja život znači. A vrijednost života je veća od vrijednosti cijelog dunjaluka.

Ako bi upitali bilo kojeg čovjeka da izabere između zdravlja ili čitavog dunjaluka i onoga što je na njemu – izabrao bi, naravno, zdravlje.

Doista se darivanjem krvi postiže uzvišeni cilj, jer dajući dio sebe bivamo uzrokom da se nečiji život sačuva.  

Allah dž.š. nas u Časnom Kur'anu ukazuje na značaj vođenja računa o zdravlju i životu drugih ljudi.

– Ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, kao da je svim ljudima život sačuvao – stoji u suri El-Maida.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related