Završen Interreligijski kamp mladih “Upoznaj-Moli-Sarađuj” 

Date:

U nedjelju, 20. februara, završen je sedmodnevni kamp mladih u organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici-Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji. 

Kamp je okupio 60 učesnika iz 22 bosanskohercegovačka grada. 

U ambijentu Ajdinovića učesnici su imali priliku da razmatraju važnu temu tranzicijske pravde kroz različite oblike učenja, sa 15 gostujućih predavača iz domena religije, pozorišta, sporta, televizije i muzike, te vršnjačkih edukatora. 

Program je bio koncipiran na kao kolaž različitih sadržaja kako bi mladi imali priliku pokazati svoje specifične talente, mogućnosti i interese. 

Zadnji dan Kampa iskorišten je za sublimiranje utisaka i evaluaciju, putem koje su mladi došli do zajedničkih zaključaka koji će biti korišteni kao izvor ideja za implementiranje sličnih programa u njihovim lokalnim sredinama. 

92E5B5F2-2198-443B-817C-37CF80967992.jpeg - Završen Interreligijski kamp mladih “Upoznaj-Moli-Sarađuj” 

Zvanično Kamp je zatvorio Vinko kardinal Puljić, nadbiskup u miru koji je jedan od osnivača Međureligijskog vijeća. Kardinal je mladima istakao važnost otvorenog identiteta koji prihvata i poštuje drugoga, a posebno ih je zamolio da se ne umaraju u težnji za ostvarenje sretnijeg društva. 

Predstavnici vjerskih zajednica i crkava iz Zenice su Kardinalu poklonili umjetničku sliku Vranduka, kao uspomenu i zahvalnost za angažman na polju dijaloga i razumijevanja, a Kardinal je uručio zahvalnicu koordinatoru za mlade OMS-a Zenica, Adisu Čolakoviću za dosadašnji trud i zalaganje u radu s mladima. 

IMG_7756.jpeg - Završen Interreligijski kamp mladih “Upoznaj-Moli-Sarađuj” 

– Nadamo se da je Kamp bio doprinos izgradnji mostova saradnje i dijaloga, putem kojih će se mladi povezati i zajedno djelovati na izgradnji civilnog društva putem međureligijskog dijaloga. Važno je da se čujemo i vidimo, a ne dovikujemo i naslućujemo. Nikada nije opasan dugačak most, koliko je opasan visok zid. I nikada nisu skupi mostovi u sadašnjost koliko nas mogu koštati zidovi u budućnosti – kazali su nakom kampa iz Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.

Poručili su da će Odbor za međureligijsku saradnju “ostati dosljedan svojim idejama, a to je na prvom mjestu iskrena i otvorena spremnost na dijalog”.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related