Završena manifestacija Dani Bošnjaka Šipova

Manifestacija je tradicionalno počela klanjanjem džuma-namaza u Pljevi, na kojoj je hatib bio Feriz-ef. Makić. Nakon džuma-namaza program manifestacije se nastavio učenjem dove na temeljima turbeta Đerzelez Alije u Gerzovu, da bi prvi dan manifestacije završio programom obilježavanja godišnjice otvorenja džamije u Bešnjevu, nakon akšam-namaza. 

Drugog dana manifestacije u velikoj Sali Općine Jajce, sa početkom u 19:00 sati održana je promocija projekta ”Jame”, a nakon akšam-namaza u Volarima je održan centralni šehidski mevlud za područje džemata Šipovo.  

Posljedenjeg dana manifestacije održana je centralna svečanosta, u okviru koje su se prisutnima obratili dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički i glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić.

{gallery}sipovoe:::0:0{/gallery}

Također, prisutnima se obratio i načelnik Opštine Šipovo gosp. Milan Kovač, koji je poslao poruku jedinstva i istaknuo kako će se i dalje truditi i raditi na tome da svaki građanin Šipova, bilo koje nacionalnosti, osjeti Šipovo kao svoj dom i zavičaj. 

Tokom centralne svečanosti manifestacije posjetitelji su mogli uživati uz ilahije, u interpretaciji Šerifa-ef. Delić. 

Iz sadržaja manifestacije, posebno treba izdvojiti prezentaciju projekta ”Jame”, koji je po prvi put predstavljen javnosti Bosne i Hercegovine.  Promotor je bio član Kolegija direktora instituta za nestale osobe, gosp. Amor Mašović, koji je prisutnima ”iz prve ruke” prenio najupečatljivije momente svog dugogodišnjeg iskustva u traganju za nestalim osobama.