Završeni četvrti Međureligijski susreti vjeroučitelja BiH

Međureligijski susreti vjeroučitelja u Bosni i Hercegovini se održavaju svake godine, a prvi susret je organiziralo Međureligijsko vijeće u BiH, dok su drugi i treći organizirale vjerske zajednice, Katolička Crkva i Srpska Pravoslavna Crkva.

Ovogodišnje susrete organizira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, odnosno, ispred Islamske zajednice, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta.

Domaćini vjeroučiteljima u nedjelju su bili prof. dr. Fra Ivan Šarćevič, Nemanja Đurejnović i Nezir Halilović koji su govorili o samopoštovanju, ali i otvorenosti prema drugima i drugačijima.

Cilj susreta jeste međusobno druženje i upoznavanje vjeroučitelja, razgovor o aktuelnim problemima i izazovima na polju vjeronauke, sagledavanje mogućnosti za unaprjeđenje saradnje.

– Želimo poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine da vjeronauka i vjeroučitelji nisu generatori netrpeljivosti nego naprotiv, da je poučavanje suživotu, moralu i tradicionalnim vrijednostima svake zajednice, temelj njihovog djelovanja – kazao je novinarima Nezir Halilović, uposlenik Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH.

Sestra Antonija Lučić, vjeroučitelj Katoličkog školskog centra u Sarajevu kaže da ovim žele poslati poruku građanima BiH da je suživot moguć ukoliko su ljudi otvoreni jedni prema drugima.

– Želimo pokazati narodu BiH da trebamo njegovati vlastitost, ali poštovati druge, njegovati svoje i biti otvoren za druge – rekla je sestra Antonija za Fenu.

Svečanost otvorenja susreta upriličena je 25. novembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, kada je organizirana dvodnevna panel diskusija o temi susreta „Mogućnosti unapređenja saradnje vjeroučitelja u BiH“.

Posjetom vjerskim objektima, završeni su četvrti Međureligijski susreti vjeroučitelja BiH.