Završeno obilježavanje 45. godišnjice formiranja Tarikatskog centra u BiH

1.jpeg - Završeno obilježavanje 45. godišnjice formiranja Tarikatskog centra u BiH

Izvođenjem devran-i šerifa sinoć je završeno obilježavanje 45. godišnjice formiranja Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Program su u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu izveli članovi ansambla “Istanbul Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu“ na čelu sa šejhom Mehmetom Fatihom Çitlakom i umjetničkim direktorom Yüce Gümüşom, a u programu je nastupio i bh. kantautor Armin Muzaferija. Ovaj program je realizovan uz podršku Generalne uprave za umjetnost Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Riječ devran izvedena je iza arapskog glagola dara, a označava nešto što se stalno okreće oko sebe, kruži i vraća se.

Kao vrsta zikra, devran karakteriše držanje za ruke u određenom dijelu obreda ili prebacivanjem ruku preko ramena, jedna uz drugu, ili leđa uz leđa, formirajući halku. Devran-i šerif je na Kovačima izveden po halvetijskom usulu, a nastupilo je i nekoliko semazena, čija se tradicija veže za mevlevijski tarikat i njihovog osnivača Dželaludina Rumija.

Devran-i šerif i druge mistične ceremonije koje su se izvodile u derviškim tekijama stoljećima, danas baštini Odjel za sufizam, irfan i meydan uz podršku Ministarstva kulture i turizma koji je osnovan 2018. godine s ciljem istraživanja i primjene turske muzike. Ansambl koji je nastupio izvodi sufijsku muzičku kulturu, te kultne obrede i ceremonije koji su kao dio drevne kulture na rubu zaborava.

Pristunima se nakon održanog programa obratio predsjednik Tarikatskog centra Ćazim Hadžimejlić koji se zahvalio gostima iz Republike Turske i koji je ovom prilikom uručio zahvalnice šejhovima Mehmetu Fatihu Çitlaku i Kasım Babi za njihovo odano služenje islamu.

U okviru programa obilježavanja 45. godišnjice Tarikatskog centra, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je otvorena i izložba “Tarikatski tadževi” koja će biti postavljena do 8. juna.

2.jpeg - Završeno obilježavanje 45. godišnjice formiranja Tarikatskog centra u BiH

 (M.O./Preporod.info)