Zbog COVID-19: U 2020. godini milionsko povećanje broja djece koja će živjeti u siromaštvu

Date:

Iz Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i organizacije “Save the Children” upozoreno je da bi se broj djece koja će živjeti u siromaštvu ove godine mogao povećati za 86 miliona u zemljama sa niskim i srednjim primanjima zbog nove vrste epidemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

U studiju, koju su proveli, naveli su da bi do kraja 2020. godine broj djece koja žive u siromašnim domovima mogao porasti na 672 miliona, uključujući povećanje od 86 miliona zbog ekonomske devastacije koju je uzrokovao COVID-19.

Iako dvije trećine ove djece živi u supsaharskoj Africi i Južnoj Aziji, prema prognozama, nagli porast će se desiti u Evropi, Centralnoj Aziji, Latinskoj Americi i Karibima.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore, kazala je da je izbijanje koronavirusa pokrenulo neviđenu socioekonomsku krizu koja je dovela do potrošnje resursa porodica širom svijeta.

Upozorila je da bi se trebale poduzeti zajedničke akcije kako bi se pomoglo porodicama koje su bile suočene sa siromaštvom i prije pandemije ali i onim koje su na rubu siromaštva zbog širenja koronavirusa i njegovog utjecaja na ekonomiju. 

“Siromaštvo nije neizbježno za djecu”, rekla je Inger Ashing iz Save the Children, ističući kako ovaj rad treba biti znak upozorenja svijetu. 

Objavljen je i poziv za primjenu sveobuhvatnih i hitnih sistema i programa socijalne zaštite, uključujući novčanu i prehrambenu pomoć, kako bi se ublažio utjecaj COVID-19 na djecu u siromašnim domovima.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related