Zbog hapšenja Navalnyja EU uvodi nove sankcije Rusiji

Date:

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) donijeli su odluku o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog hapšenja opozicionara Alexeyja Navalnyja.

– Postigli smo politički sporazum o nametanju restriktivnih mjera protiv odgovornih za njegovo hapšenje, kažnjavanje i progon – rekao je visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost EU Josep Borrell nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica.

Konsenzus ministara vanjskih poslova samo daje zeleno svjetlo diplomatama EU da razrade tačne detalje i ciljeve restriktivnih mjera. Konačna odluka o sankcijama biće donijeta kasnije.

Napominjući da je postupak za pripremu sankcija započeo danas, Borrell je izjavio da su dati konkretni prijedlozi i da očekuje da će mjere biti spremne u roku od sedam dana, piše Anadolija.

U subotu je presuda moskovskog suda rezultirala zatvorskom kaznom za Navalnyja od dvije godine i osam mjeseci zbog kršenja uslovnog otpusta.

Ruski opozicionar uhapšen je u Moskvi, po povratku iz Njemačke 17. januara, gdje je bio na liječenju zbog navodnog trovanja u Rusiji.

Ruske vlasti navode kako je Navalny prekršio sudsku odluku iz 2014. godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related