Zbog pogoršane epidemiološke situacije otkazan koncert ‘Večer ilahija i kasida’

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane virusom korona otkazan je koncert “Večer ilahija i kasida” koji je večeras trebao biti održan u sarajevskoj Vijećnici.

Koncertom je planirano zatvaranje manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah” koju organizira Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, od 23. oktobra do 16. novembra.

Manifestacija je zatvorena u četvrtak kada je održana promocija knjige “Muhammed, poslanik mira usred sukoba imperija”.

Tom prilikom u svom obraćanju glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić pojasnio je da su ovogodišnju manifestaciju “Selam ya, Resulallah” organizirali u specifičnom ambijentu zbog korona virusa i da je zbog toga ranije zatvaraju.

– Trudili smo se da kroz sve naše aktivnosti ispoštujemo sve mjere državnih organa i uputstava Islamske zajednice. Zahvaljujući vašem razumijevanju u tome smo uspjeli – poručio je glavni sarajevski imam.

Istaknuo je da su u sklopu ove manifestacije u svim općinama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo organizirali učenje mevluda. Centralna mevludska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji i tradicionalna svčanost uoči 12. noći rebiu-l-evvela u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji.

– Uspjeli smo na taj način zadržati kontinuitet islamske tradicije bosanskih muslimana u pogledu učenja mevluda – dodao je Velić.

Značajan broj aktivnosti kao što su predavanja, okrugli stolovi, promocije knjiga, naučni skupovi, uživo su prenošeni uz pomoć BHRT, a putem kanala RTV BIR – televizije Islamske zajednice – i društvenih mreža, preko kojih je zabilježeno praćenje preko 50 000 posjetilaca.

Manifestacija je ove godine bila održana pod motom “Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi”.

(Preporod.info)