Zdravstveni sistem u Pojasu Gaze mogao bi se urušiti zbog korona virusa

Date:

Zdravstveni sistem u Pojasu Gaze možda neće moći pružiti usluge pacijentima u slučaju porasta zaraženih novim korona virusom, upozorila je u četvrtak palestinska organizacija za zaštitu ljudskih prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Palestinski centar za ljudska prava (PCHR) sa sjedištem u Gazi pozvao je na međunarodnu intervenciju prije nego što bude prekasno za sprečavanje urušavanja zdravstvenog sistema.

“Zdravstvene ustanove u Gazi već su na rubu kolapsa zbog izraelske blokade Pojasa Gaze posljednjih 13 godina, što je pogoršano posljedicama palestinske unutrašnje podjele i političkim prepirkama“, naveli su iz PCHR-a.

U Pojasu Gaze živi gotovo dva miliona ljudi. Izrael je uveo ograničenja kretanja na toj teritoriji od druge palestinske Intifade 2000. godine.

Ograničenja su pojačana u junu 2007. godine kada je uveo kopnenu, morsku i vazdušnu blokadu, kao razlog navodeći sigurnosna pitanja.

Ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze u srijedu je potvrdilo sedam novih infekcija korona virusom, čime je broj porastao na devet.

Prošle sedmice Michael Lynk, specijalni izvještač Ujedinjenih nacija za situaciju sa poštivanjem ljudskih prava na palestinskim teritorijama, pod izraelskom okupiranim od 1967. godine, rekao je da je zabrinut zbog potencijalnog uticaja bolesti COVID-19 na stanovništvo Pojasa Gaze.

“Sistem zdravstvene zaštite u Pojasu Gazi urušio se i prije pandemije“, naglasio je Lynk.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 21.300 ljudi, a potvrđeno je preko 470.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 115.000 ljudi.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related