Zehra Kovačević – Murguz iz Foče: Mladić će dobiti etiketu ratnog zločinca

Sve žrtve zločina počinjenih od 1992. do 1995. godine na tlu Bosne i Hercegovine, u Srebrenici, ali i u drugim općinama, od izricanja konačne presude zločincu Ratku Mladiću očekuju isto – doživotnu kaznu zatvora!

– Bilo koja presuda osim doživotne kazne zatvora uvreda je za žrtve – kazala je Zehra Kovačević – Murguz za Preporod.info, kojoj je u Foči pobijena cijela porodica. Do danas nije našla posmrtne ostatke muža.

Kovačević – Murguz pred današnju presudu Mladiću nije mogla spavati. Do kasno u noć plakala je, prisjećala se svih zlodjela, mučenja, ubistava, progona u Foči.

– Važno je da Međunarodni sud u Hagu Mladića osudi za genocid, ne samo u Srebrenici, nego i u ostalim općinama gdje je počinjen genocid, među kojima je i Foča. On zaslužuje doživotnu kaznu zatvora. Najviše bih voljela otići negdje u planinu gdje nema nikakve komunikacije, čak gdje nema ni struje. Ali ako svi učinimo tako, pobjegnemo od istine, onda će biti kao da nam se nije ni dogodilo. Noćas sam se gušila u suzama. Nekada sam bila jača… Ali, zbog svih žrtava ne smijem posustati ni ja, a ni ostale žrtve – kazala je Kovačević-Murguz.

Vjeruje u pravdu, ma koliko ona spora bila.

– Istina i pravda su dostižne. Jesu spore, ali su dostižne… Ako u godini možemo imati tri bajrama, onda su to ovi momenti za nas žrtve, kada zločinci odgovaraju za svoja zlodjela – navodi ona.

Svjedočila je etničkom čišćenju, progonima, ubistvima, mučenju, a žrtva je silovanja… Danas živi sama daleko od kućnog praga, u Sarajevu. Nije se vratila u Foču, jer kuća u kojoj joj je ubijen svekar, svekrva i zaova, spaljena je do temelja.

– To sve što su nam uradili je genocid. Jer, kako drugačije nazvati ono što se desilo meni, mojoj porodici i na hiljade drugih familija. Muža je odveden u zloglasni logor KPD Foča, u kojem je ubijeno više od 400 logoraša. Njemu se od boravka na tom strašnom mjestu gubi svaki trag. Ništa za muža ne znam od tada. Ostali su pobijeni. Teško mi je da se sjećam te subote naveče, tog 15. augusta 1992. godine, kada je u našu porodičnu kuću “upao” komšija. Pred očima svekra, svekrve i zaove silovao me, a potom je njih ubijao, a mene tjerao da gledam. Kao vjernica, vjerujem da je Allah.dž. š. htio da ostane živi svjedok tog zločina. Nije ih mučio. Ubio ih je na moje oči iz automatske puške koja ispaljuje u jednom cugu šest metaka… 24 metka su ispaljena pred mojim očima – prisjeća se Kovačević-Murguz. 

Silovana je u 27-godini života. U braku je bila samo osam mjeseci. Zločinac je prekinuo njihovu sreću, razdvojio ih. Žali što joj je oduzeo jedinu želju, da ima dijete.

– Sama sam, a samoća ubija. Ti zločinci su mi uzeli sve. Bila bih sretna da sam danas majka, nana…Duša mi krvari. Ali, boli me i to što mi žrtve danas nemamo nikakva prava. Ne samo ja, nego i druge žrtve nisu dobile krov nad glavom. Ne možemo se vratiti na svoje. Boli me što niko nema sluha za nas – ističe Kovačević-Murguz.

Jedina satisfakcija joj je to što je čovjek koji je pobio njenu porodicu, a nju silovao, osuđen na 14 godina zatvora.

– Suđenje je bilo u Trebinju. U početku je negirao sve, ali je na kraju priznao to zlodjelo. Susreti s njim u sudnici bili su mučni, bolni, ali izdržala sam. Držalo me to da dokažem da je kriv. Uspjela sam da tog zločinca osude. Za trostruko ubistvo i silovanje dobio je samo 14 godina. To je prestrašno. Ali, želja mi je bila da mu stavim etiketu do groba da je ratni zločinac i uspjela sam. Očekujem da će tu etiketu staviti i Mladiću. Ukoliko se to ne desi, žrtve će biti ponižene, povrijeđene i po ko zna koji put izdane – poručila je Kovačević-Murguz. 

Navodi da se istina mora dokazati zbog budućnosti.

– Ovakvo zlo ne smije više nikada i nikome da se ponovi. Dovoljno je da jedna žrtva kaže da je neko silovao, da joj je ubio najmilije, da se taj zločinac osudi na doživotnu kaznu zatvora – kaže Kovačević-Murguz. 

(A.N./Preporod.info)