Zejnil ef. Latifović: Tužni smo jer smo naviknuti da džamije budu posjećene uz ramazan

Date:

Ove godine, kao i svi bosanskohercegovački, ali i džemati u cijelom svijetu, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Bosanska Gradiška ramazan provodi u vanrednim uslovima zbog pandemije korona virusa.

– Tužni smo zbog toga jer smo navikli da nam džamije budu posjećene za vrijeme ibadeta, a posebno ramazanskih. Nažalost u svim džamijama, osim u džematu Orahova gdje se teravih-namaz klanja po principu džume, imami teravih-namaz  oglase ezanom i klanjaju u svojim kućama sa svojim porodicama – kazao je za Preporod.info glavni imam MIZ Bosanska Gradiška Zejnil Latifović.

Podsjetio je da se džuma – namazi klanjaju u skladu sa instrukcijama Rijaseta Islamske zajednice, te da je vjerski život uopće na području ovog medžlisa usklađen prema tim instrukcijama.

– Veoma smo ponosni na svoju zajednicu što se ovako odgovorno postavila naspram ovog problema – kazao je ef. Latifović.

Dodao je i da imami putem društvenih mreža nastoje ostati bliski sa svojim džematlijama.

– Naravno vodimo računa i o džematlijama koji su u stanju potrebe, kroz direktne aktivnosti džemata ili na način da uputimo druge da im budu na usluzi. S druge strane, podsjećamo sebe i svoje džematlije na riječi Uzvišenog “Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate”. Svjesni smo da nam Allah iz mudrosti svoje zatvori jedna vrata, da bi nam iz milosti svoje otvorio druga vrata koja su za nas bolja – kazao je ef. Latifović.

(Preporod.info)                               

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related