Zelenskiy: Ukrajinu branimo sami, najsnažnije svjetske sile posmatraju izdaleka

Date:

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskiy poručio je da “svoju zemlju branimo sami”.

– Najsnažnije svjetske sile posmatraju izdaleka. Jesu li jučerašnje sankcije ubijedile Rusiju? Da su nedostatne vidimo na našem nebu i na našoj zemlji – poručio je predsjednik Ukrajine.

Zelenskiy je u video poruci naciji naveo da ruske snage ne prave razliku između civilnih i vojnih ciljeva. Cilj toga je, kako je rekao, “izvršiti pritisak na sve Ukrajince, ne samo na one koji obnašaju državne funkcije”.

Navodeći da je “neprijatelj zaustavljen u većini regija”, Zelenskiy je rekao da sistem protivzračne odbrane funkcioniše djelotvorno”. Međutim, kako je kazao, ruski avioni nemilosrdno za mete uzimaju naselja u blizini Kijeva.

Poredeći ruske napade sa napadima nacista iz 1941. godine Zelenskiy je istakao da svoju zemlju brane sami i da svjetske sile sve posmatraju izdaleka. Istakavši da će Rusija na kraju ipak pregovarati s Ukrajinom o zaustavljanju napada, Zelenskiy je kazao i da će što prije počne s razgovorima ruska strana imati manje gubitaka. Ponovivši da je sudbina Ukrajine jedino u rukama Ukrajinaca, Zelenskiy je kazao i kako su “krstareće rakete nemoćne protiv slobode”.

Osvrćući se i na proteste Rusa protiv napada na Ukrajinu, Zelenskiy je rekao da to znači da su ih čuli.

– Vidimo vas. To znači da ste nas čuli. To znači i da ste nam počeli vjerovati. Ratujte za nas. Ratujte protiv rata – poručio je Zelenskiy.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related