Željezno Polje: Predstavljena knjiga “Srebrenica: Hronologija jednog zločina ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem”

U Željeznom Polju kod Žepča održana je prva promocija knjige “Srebrenica: Hronologija jednog zločina ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem”, autora njemačkog historičara i novinara Matthiasa Finka.

Promotori knjige bili su književnik Hadžem Hajdarević, saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sabahudin Šarić, novinar Hamza Ridžal i direktor “Dobre knjige” Izedin Šikalo.

Ridžal je ovom prilikom ocijeno da knjiga predstavlja kapitalno djelo sa neprocjenjivim brojem podataka koji su argumentovano navedeni i koji trajno svjedoče o genocidu u Srebrenici, dok je Šarić istakao da je knjiga posebna jer je djelo Nijemca, neopterećenog subjektivnim pogledom na genocid.

Na važnost objektivnog i nepristrasnog pristupa pisanju knjige o ovoj temi ukazao je književnik Hadžem Hajdarević, ističući kako je Matthiasova knjiga upravo takva da u njoj ima detalja koji se, možda, neće dopasti čitaocu, ali da je argumentovano sve što je autor napisao, što je čini jednim od najvažnijih dokumenata o genocidu.

Direktor “Dobre knjige” Izedin Šikalo govorio je o nastanku knjige i važnosti njenog objavljivanja, te najavio je da će svakog 11. u mjesecu, simbolizirajući 11. juli, biti organizovane promocije širom BiH.

Promocija, koju je otvorio glavni imam Medžlisa Islamske zajedncie (MIZ) Žepče Džafer ef. Gračić, održana je u organizaciji MIZ Žepče i Izdavačke kuće “Dobra knjiga” Sarajevo.

(Rusmir Agić/Preporod.info)