Zemaljski muzej BiH obilježava 132 godine postojanja

Date:

Zemaljski muzej BiH danas obilježava 132 godine postojanja i djelovanja.

Odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej je osnovan kao samostalna državna ustanova te je 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoje vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Muzej je svoj rođendan obilježio kako priliči cjelodnevnim programom u okviru kojeg su održane izložbe, predavanja, panel diskusija, te je ujedno svim zainteresovanim omogućio i besplatan obilazak muzejskih zbirki.

Kustos i arheolog u Zemaljskom muzeju  Lejla Bečar podsjetila je da ta institucija još nije riješila brojne probleme ali da zaposleni  danas žele da proslave svoj dan i da javnosti pokažu šta rade.

Govoreći o današnjem danu istakla je da će godišnjica Muzeja  biti posvećena radu  zaposlenih, koji će tokom cjelodnevne rođendanske proslave držati predavanja u Muzeju.

Od današnjih programa navela je da  će u više navrata biti otvorena soba Sarajevske Hagade uz stručno  vođenje dr. Aleksandre Bunčić, istraživačice na Harvard Univerzitetu.

Također će u popodnevnim satima niti održana panel diskusija: Potreba ili luksuz? Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine 1888. – 2020.

Posjetioci će također moći da slušaju i predavanja i prezentacije na svim odsjecima Zemaljskog muzeja.

Između ostalog i  o: rekonstrukciji  kao metodu obnove i razvoja Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine,  Fenomenu zimovališta male ušare (Asio otus) u Bosni i Hercegovini, o  Grčkim posudama – keramičkim figurama iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, rukopisnim zbirkama usmenog pjesništva u posjedu Zemaljskog muzeja BiH, istraživanju  ugroženih vrsta insekata u BiH…

Zemaljski muzej BiH će svoj rođendan zajedno sa posjetiocima slaviti sve do 22.00 sata.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related